Rotari za preciznu medicinu u Crnoj Gori

Promotivni događaj povodom predstavljanja rezultata Global Grant projekta pod nazivom „Rotari za preciznu medicinu u Crnoj Gori” održan je u utorak, 5. marta u amfiteatru Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Ovaj projekat pokrenut je 2023. u partnerstvu Rotari kluba Bari i Kotor, koji su, uz učešće svojih članova, prijateljskih Rotari klubova iz Crne Gore, Italije i Srbije, Rotari Distrikta 2120 i 2483 i sufinansiranjem iz Rotari Fondacije, obezbijedili iznos od 41.000 dolara. Realizacijom projekta nabavljena je Laboratorijska oprema – ChemiDoc sistem za vizualizaciju gelova i blotova u ukupnom iznosu od 33.800eura i obezbijeđena stipendija u iznosu od 4.000 eura za šestomjesečnu obuku jednog doktora medicine za njeno korišćenje. 

 Prisutnima su se ovom prilikom obratili: Njena Ekselencija Andreina Marsella, ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori, prof. dr Miodrag Radunović, dekan Medicinskog fakulteta UCG, Aleksandra Ivanović, predsjednica Rotari kluba Kotor, Alberto di Cagno, bivši predsjednik Rotari kluba Bari, Dr Sergio Giannattasio, naučnik iz italijanskog Nacionalnog naučnoistraživačkog centra (CNR) i primarni kontakt za projekat iz Rotari kluba Bari i Dr Vincenzo Sassanelli, guverner Rotari Distrikta 2120.

Događaju su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, gđa Marijeta Barjaktarović Lanzardi, rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović, kao i prodekani Medicinskog fakulteta, prof. dr Aneta Bošković, prodekan za nauku, prof. dr Nataša Popović, prodekan za međunarodnu saradnju, i prof. dr Aleksandra Vuksanović Božarić, prodekan za nastavu, predstavnici Rotari klubova Kotor i Bari, kao i predstavnici drugih klubova iz Crne Gore.

U svojim kratkim obraćanjima, govornici su naglasili značaj projekta za unapređenje oblasti precizne medicine u Crnoj Gori, u cilju poboljšanja zdravlja i blagostanja stanovništva, a tokom promocije upriličeno je i potpisivanje Ugovora o donaciji između Rotari Kluba Kotor i Medicinskog fakulteta.

U svom govoru, Aleksandra Ivanović, predsjednica Rotari kluba Kotor naglasila je posvećenost ovog kluba pitanjima zdravstva u Crnoj Gori u predhodnom periodu: 

“U svom djelovanju prethodnih šest godina, Rotari klub Kotor je posebnu pažnju posvetio pitanjima crnogorskog zdravstva, djelujući u okvirima svojih mogućnosti, kroz donaciju prenosivog EKG aparata za Hitnu pomoć u Kotoru, kolposkopskog aparata za Dom zdravlja u Tivtu, portabilnog  ultrazvučnog aparata za Bolnicu u Risnu, te opremanjem Covid odjeljenja u Bolnici Kotor tokom pandemije koronavirusa, ukupne vrijednosti oko 30.000eura; a 2022. godine, Rotari zajednica u Crnoj Gori je, u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a i drugim partnerima, donirala opremu Centru za neonatologiju Kliničkog centra u Podgorici u vrijednosti od 92.000 eura.

Ponosni smo što ovog puta doprinosimo razvoju precizne medicine u Crnoj Gori i čestitamo Medicinskom fakultetu i Institutu za napredne studije Univerziteta Crne Gore na posvećenosti i ambiciji da kod nas primjenjuju napredna istraživanja u oblasti molekularnih osnova bolesti, personalizovane medicine, genetike i drugih oblasti koje su od vitalnog značaja za razumijevanje i liječenje mnogih teških bolesti”.- kazala je Ivanović.

Laboratorija za molekularnu medicinu, osnovana 2018. godine na Medicinskom fakultetu i predstavlja istraživačku platformu za sprovođenje aktivnosti u okviru aktuelnih naučnih projekata, kao i obuku studenata doktorskih studija. Njihovi napori usmjereni su na razvoj istraživanja molekularne osnove i mehanizama bolesti, ćelijske i molekularne biologije, biologije kancera, novih tehnologija u dijagnostici i praćenju bolesti, personalizovane medicine, genetike i epigenetike, biohemije, fiziologije i farmakologije, kao i neuronauka. Stoga je predmetna nabavka savremene naučne opreme od strateškog značaja za unapređenje i zdravstva i zdravstvenih usluga u Crnoj Gori jer će se na ovaj način značajno obogatiti spektar metodologija koje koriste crnogorski naučnici, kako za istraživanje, tako i za prevenciju i kontrolu različitih bolesti. 

Kupljeni instrument biće dostupan svom akademskom i naučnom osoblju, kao i kliničarima. Na taj način, ovaj projekat će dodatno ojačati saradnju naučnoistraživačkih laboratorija sa kliničkim dijagnostičkim laboratorijama. 

Značaj uspješne realizacije ovog projekta ogleda se i u produbljivanju i jačanju postojećih veza između Crne Gore i Italije, a Rotari klubovi Kotor i Bari planiraju nastavak uspješne saradnje i realizaciju sličnih Global grant projekata i u narednom periodu.”

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …