Riječ autoriteta: Tiho odumiranje turizma u Crnoj Gori

Nedavno objavljeni rezultati prošlogodišnje ljetnje turističke sezone bacaju svjetlo na stanje turizma u Crnoj Gori, a komentari prof. dr Rada Ratkovića, dekana Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, jasno pokazuju duboku zabrinutost. Njegova analiza otkriva duboke pukotine u crnogorskom turizmu, prikazujući tužnu sliku koja se proteže kroz sve njegove slojeve.

Uvid u statistiku o popunjenosti smještaja otkriva alarmantno niske brojke, posebno u individualnom smještaju, koji je, prema procjeni, bio popunjen samo oko šest odsto tokom prošle sezone. Rusija i Srbija dominiraju kao glavni izvori gostiju, dok se učešće drugih zemalja, poput BiH, Ukrajine, Kosova, Njemačke i Turske, takođe primjećuje, ali u manjoj mjeri.

Pad turističkih tokova

Prof. Ratković ukazuje na kontinuirani pad turističkih tokova, što se, po njegovom mišljenju, može povezati s širim kriznim ambijentom i nedostatkom adekvatnog upravljanja turizmom na destinacijskom nivou. Ističe da će se ovaj trend nastaviti bez ozbiljnih reformi i usmjerenja ka proevropskim strategijama.

– Svjedočimo procesu tihog odumiranja turizma, paralelno sa odumiranjem države. U individualnom smještaju, koji je naknadno procijenjen, a ne ažurno evidentiran, bilježimo stepen popunjenosti od oko šest odsto (22 dana pune zauzetosti), a glavni emitivni favoriti su: Rusija (32 odsto) i Srbija (23 odsto). Primjetno učešće imaju BiH (9,4 odsto), Ukrajina (4,5 odsto), Kosovo (4 odsto), Njemačka (3,7 odsto)i Turska (2,8 odsto). U ukupnom smještaju je situacija slična, osnosno nešto manja (u individualnom smještaju pomenute zemlje učestvuju sa oko 79 odsto, a u ukupnom sa oko 69 odsto). Stepen popunjenosti osnovnog smještaja je u 2023. godini bio oko 25 odsto, što je na nivou prethodne godine, ali oko dva i po puta manje nego u vodećim turističkim zemljama Mediterana – kazao je Ratković.

On smatra da će se negativni turistički tokovi nastaviti s obzirom na ukupan krizni ambijent i zabrinjavajuću dezorijentaciju u državi, kao i potpuno zanemarivanje destinacijskog turističkog menadžmenta i organizovanog turizma.

– Realno je očekivati nastavak ili intenziviranje negativnih turističkih tokova u našoj zemlji. Upravljačke strukture i javno mnjenje, usljed potpune medijske okupacije Crne Gore, izgleda da nijesu svjesni ovih problema ili im ne pridaju značaj, što otežava afirmaciju reformskih snaga i realizaciju proevropske državne i društvena razvojne strategije. Bez obnove suverenističke i proevropske energije, negativni trendovi u turizmu će se nastaviti – poručuje Ratković dodajući da je paradoksalno da, prema istraživanju javnog mnjenja, velikom proevropskom entuzijazmu javnosti, na svim izborima u posljednje tri godine jaku podršku dobijaju antievropske i antisuverenističke snage.

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …