Pejaković: Mogući pad kamatnih stopa od juna

Moguće emitovanje domaćih državnih obveznica ima osnova da bude uspješno, što bi oživjelo tržište kapitala – tvdi generalni sekretar Udruženja banaka mr Bratislav Pejaković, koji je u razgovoru za Pobjedu najavio i pad varijabilnih kamatnih stopa vezanih za EURIBOR od juna ove godine.

Kamatne stope

On je ocijenio da su kamatne stope na depozite u našem bankarskom sistemu dobro kalibrirane, jer smo svjedoci značajnog rasta iz godine u godinu i istorijskog maksimuma depozita od skoro 5,5 milijardi eura i rast od 250 miliona eura u odnosu na kraj prethodne godine.

– Gledajući prosječnu kamatnu stopu na nivou sistema, jasno je da je na nivou regiona, ali nigdje u regionu nećete naći ponudu na godišnji euro depozit od četiri odsto na godišnjem nivou. Takav iznos depozita i likvidnosti banaka kroz bankinu umješnost očuvanja i uvećanja vrijednosti se odrazio i na dobit banaka, što treba kroz solventnost i stabilnost bankarskog sistema da raduje klijente i državu, jer imamo kvalitetne pretpostavke za podršku privredi – ističe Pejaković, dodajući da značajan dio dobiti banke ostavljaju u rezervi za ojačavanje postojećeg kapitala, tako da je njihova kapitalizovanost u godini porasla 22 odsto, što je podatak koji raduje u odnosu na izazove koji se očekuju u srednjem roku.

– Podržavam ideju emitovanja obveznica prilagođenu i za fizička lica. Svakako treba, kako sugeriše CBCG, prije donošenja odluke pripemiti detaljnu analizu uticaja na bankarski sistem, odnosno na likvidnost i mogući smanjeni obim sredstava za privredu i stanovništvo. Sa druge strane, imali smo 2016. i 2019. godine emitovanje obveznica ukupnog iznosa 940 miliona eura, gdje je odmjerena kamatna stopa bila i četiri odsto p.a, ali pored animiranja stanovništva nijesu se postigli očekivani rezultati, jer je od njih prikupljeno oko 20 miliona eura, što je zanemarljivo u odnosu na ukupan iznos, ali valjano je da razvijamo tržište kapitala – tvrdi Pejaković. Stav MMF-a je da investiciono bankarstvo, odnosno sklonost investiranja u domaće i inostrane hartije od vrijednosti fizičkih lica je na niskom nivou, ali to daje prostor za razvoj tržišta kapitala – ističe Pejaković

– Kroz izjavu MMF-a smatram da će rejting agencije u narednoj iteraciji smanjiti stepen rizika, a time se stiče uslov za smanjenje kamatnih stopa u plasmanima, gdje iz MMF-a insinuiraju da bi oni odobrili pod značajno povoljnijim uslovima od postojećih, ili griješim. Stanje platnog bilansa, za ekonomiju veći priliv utiče na smanjenje kamata. Crnogorski javni dug je visok. Iako je ovogodišnje stanje u javnim finansijama pristojno, situacija u periodu naredne četiri godine je kompleksnija, jer je na osnovu dosadašnjih zaduženja neophodno isplatiti iznos glavnica i kamata od oko 2,5 milijarde eura – kaže Pejaković i preporučuje da se pažljivo prati domaće zaduživanje kroz redovno izvještavanje i analizu kretanja ključnih makroprudencijalnih indikatora.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …