The milkmaid in farm by milking machine

Važno saopštenje Poljoprivrednog klastera Crne Gore u vezi kvaliteta mlijeka

Predsjednik Poljoprivrednog klastera Crne Gore Boško Miličić, obratio se javnosti saopštenjem. Prenosimo integralno:

Želimo vam se obratiti povodom nedavno objavljenog članka na portalu CIN-CG koji je izazvao zabrinutost među našim sugrađanima u vezi s kvalitetom sirovog kravljeg mlijeka u Crnoj Gori. Razumijemo da je važno očuvati povjerenje potrošača i želimo podijeliti relevantne informacije kako bismo rasvijetlili ovu temu.
Kako bismo pružili precizne i provjerene informacije, sproveli smo istraživanje u saradnji s tri renomirane mljekare u Crnoj Gori. Evo rezultata našeg istraživanja:

1. Mljekara Miličić:
    • Ukupno otkupljeno mlijeka: 375.182 litara. (96,45% otkupljene količine zadovoljava standard).
    • Prosječna količina bakterija: manje od 100.000.
    • Prosječna količina somatskih ćelija: manje od 400.000.
  2. Mljekara Nika:
    • Prosječna količina bakterija: 33.459,8.
    • Prosječna količina somatskih ćelija: 54.606,4.
  3. Mljekara Lazine:
    • Prosječna količina bakterija: 81.981,6.
    • Prosječna količina somatskih ćelija: 88.824,8. Svi navedeni podaci su u skladu s EU standardima, obezbjeđujući visok nivo kvaliteta i bezbjednosti naših proizvoda od mlijeka.
    Ovim putem želimo istaknuti našu posvećenost očuvanju bezbjednosti potrošača i kvaliteta domaćih proizvoda. Pozivamo sve medijske aktere i istraživače da pažljivo razmisle prije plasiranja informacija koje bi mogle uticati na javnost i stvoriti nepovjerenje među našim sugrađanima u vezi s kvalitetom domaćih proizvoda.
    Nadamo se da će ove informacije doprineti razumijevanju situacije i ojačati povjerenje građana u domaće proizvode od mlijeka.

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …