Trump doživio prvi poraz od Haley na predizborima

Bivša američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley ostvarila je prvu pobjedu nad bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na republikanskim predsjedničkim predizborima u Washingtonu.

Haley je pobijedila sa 62,86 posto glasova naspram Trumpovih 33,22 posto, objavila je kasno sinoć Republikanska stranka DC-a. Ukupno je glasalo 2035 republikanaca.

Za Haley, koja je umjerenija od Trumpa, još uvijek se smatra da ima male šanse da na kraju nadvlada bivšeg predsjednika u osiguranju republikanske nominacije.

Trump je do sada pobijedio u svim predizborima, uključujući i Haleyinu rodnu državu Južnu Karolinu. Gotovo je sigurno da će se suprotstaviti predsjedniku Joeu Bidenu na predsjedničkim izborima u novembru, piše Hina.

Prije predizbora u Washingtonu Trump je već skupio 244 izaslanika naspram Haleyina 24. Njena pobjeda u glavnom gradu dodat će samo 19 izaslanika njenom ukupnom broju. Ipak, Haley ostaje u utrci barem do takmičenja “Super utorak” 4. marta, kada će glasati 15 država i jedan teritorij, Američka Samoa.

Washington, D.C. je urbano područje, s relativno visokim udjelom stanovnika s fakultetskom diplomom, dok su Trumpove baze ruralna područja sa slabije obrazovnim stanovništvom.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …