Brđanin: Odluka o mojoj smjeni nezakonita u svim aspektima

Smijenjeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin u obraćanju javnosti kazao je da je odluka Vlade o njegovoj smjeni nezakonita u svim svojim aspektima.

On je naveo da je nezakonit postupak koji je vodio njegovom razriješenju.

– Naime, Upravni sud Crne Gore presudom (U12564/2023), kojom sam ponovo vraćen na dužnost u decembru 2023. godine, nedvosmisleno je utvrdio da su posebni izvještaji direktora Uprave policije, time što nijesu blagovremeno razmatrani od strane Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, zapravo prihvaćeni. Identičan pravni stav je naveden i u presudi Upravnog suda Crne Gore (U3274/2021) povodom imenovanja ranijeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB). Ukratko, neblagovremeno razmatrani posebni izvještaji direktora Uprave policije, podnijeti prethodnom a razmatrani od aktuelnog saziva Skupštine Crne Gore, predstavljaju izigravanje Zakona o unutrašnjim poslovima i nepoštovanje presude Upravnog suda i pravnih stavova izraženih u sudskoj praksi Crne Gore- naveo je Brđanin u saopštenju.

Ističe da je Vladina odluka o njegovom razriješenju zasnovana na nezakonitom postupku i formalno i suštinski nezakonita, a sa materijalnog stanovišta neodrživa.

-Radi se o grubom ignorisanju mehanizma predviđenog Zakonom o unutrašnjim poslovima, ali i pravosnažne sudske presude- naveo je Brđanin.

Ističe da je sadržaj odluke Vlade, do sad, neviđen u našoj pravnoj praksi i, takođe, nezakonit.

– To predstavlja konačno zakucavanje u lancu oglušenja o zakonske norme i sudske odluke koje će, nesumnjivo, imati višeslojne posljedice po različite procese od državnog interesa u kojima se mjeri privrženost države Crne Gore vladavini prava. Ne želim ovom prilikom da ulazim u komentarisanje motiva onih koji su silom indukovali ovakav postupak, ali izražavam zabrinutost, kao profesionalac kojem je zakon bio i ostao vodilja u radu, kada se zakonske norme ne poštuju, a posebno na tom nivou- saopštio je on.

DAN

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …