Još se ne zna gdje su Milovićevi milioni

Uprkos tome što je još 2022. godine tadašnja Vlada potvrdila da je Europol ukazao kako je na računu u inostranstvu koji je pripadao odbjeglom policajcu Ljubu Miloviću bilo 48 miliona eura, do današnjeg dana istraga zvanično nije pokazala gdje se nalazi taj novac. Ministarstvo pravde je 2022. godine potvrdilo da je Europol obavijestio crnogorsku vladu da postoje tri službenika Uprave policije Crne Gore koji na svojim računima u inostranstvu imaju ogromne iznose, i do 50 miliona eura. Jedan od njih je, kako je tada isticano, bio upravo Milović.

Protiv Milovića je pokrenuto više postupaka u Crnoj Gori i Srbiji.

Zvanično je optužen za teška krivična djela, ali se još ne zna gdje je taj novac o kojem je govorio Europol i hoće li biti oduzet.

Interesantno je da je u maju 2022. godine u vremenu kada je počinjala istraga protiv “kavačkog klana” Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) ustvrdila da je Milović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer tokom 2020. godine nije prijavio dva komada oružja marke “Browing”.

“Utvrđuje se da je državni službenik Ljubo Milović prekršio član 23 stav 2 Zakona o sprječavanju korupcije na način što u Izvještaju o prihodima i imovini za 2020. godinu od 25. 03. 2021. godine nije prijavio oružje “Browing” reg oznake 109642779 i “Browing” reg. oznake 422593723”, naveli su tada iz ASK-a.

Milović je, prema izjašnjenju pred Agencijom, kazao da je “omaškom propustio da prijavi pomenuto oružje”.

Označen kao član kavačkog klana, prema dokumentaciji koju je EUROPOL dostavio crnogorskoj policiji i tužilaštvu, Milović je, zajedno sa kolegom Petrom Lazovićem bio “direktno uključeni u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju”.

Međutim, država je uvidjela da su pored svega toga problematična samo dva pištolja.

U tom dokumentu piše da je Milović u transkriptima razgovora, preko aplikacije SKY, 30. novembra 2020. godine, pitao Petra Lazovića da li ima nekog ko ima pristup luci, jer može da pošalje pošiljku iz Ekvadora u bilo koju luku.

Pitao je da li je moguć bezbjedan istovar i preuzimanje paketa. Milović je potvrdio da trenutno samo radi sa Roterdamom, a da je prije toga radio sa Istanbulom, Hamburgom i Antverpenom.

“Viđi đe ima pozicije, mogu poslati svuda, đe god idu brodvi iz Ekvadora, ja mogu poslati. Da li ima kontrole u neku luku, da mogu da izvade bezbjedno pošiljku robe. Ja radim trenutno Roterdam. Radio sam Istanbul, radio sam Hamburg i Antverpen. Trenutno samo radimo Roterdam”, napisao je tada Milović Lazoviću, prenio je Libertas.

Tek nakon što su ovi navodi objelodanjeni, Uprava policije Crne Gore saopštila je da će preduzeti policijsko – tužilačke aktivnosti te da će ta istraga biti “prioritet broj jedan crnogorske policije”.

“Aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, članovi su kavačkog klana, uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju. Takođe, Lazović i Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime kavačkog klana. U isto vrijeme, u ime kavačkog klana, rade i šverc cigareta. Pretpostavka je da Ljubo Milović posjeduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona eura zarađenih upravo švercom kokaina”, piše u dokumentu Europola.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …