Ministarstvo finansija: “Standard and Poor's” poboljšao izgled Crne Gore iz “stabilnog” u “pozitivan”

Agencija za kreditni rejting “Standard & Poor’s” objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je dosadašnji izgled označen kao “stabilan” poboljšan u “pozitivan”, uz zadržavanje ocjene ‘B/B’.

“Prema metodologiji kreditne rejting agencije ‘Standard & Poor’s’, a uzimajući u obzir ekonomska kretanja i fiskalne rezultate koji su u samom izvještaju okarakterisani kao pozitivni, neophodno je napomenuti da revidirani izgled (outlook) kreditnog rejtinga za Crnu Goru predstavlja znak pozitivnih kretanja u ekonomiji zemlje, kao i i pozitivnih očekivanja u budućnosti. ‘Standard & Poor's’ izglede procjenjuje na osnovu potencijalnog kreditnog rejtinga u srednjem i dugom roku. Prilikom utvrđivanja prognoze za rejting, uzimaju se u obzir sve promjene u ekonomskim, političkim, fiskalnim i drugim uslovima”, saopšteno je iu Ministarstva finansija.

Izmjena outlooka na “pozitivan”, dodaje se, znači da u srednjem i dugom roku može doći do povećanja rejtinga države.

“U izvještaju S&P se navodi da bi do poboljšanja rejtinga Crne Gore moglo doći u narednih 12 mjeseci ako fiskalni rezultati budu jači nego što se trenutno predviđa, uz trend pada neto javnog duga. U takvom scenariju, ovo bi mogao biti slučaj kao rezultat snažnijeg ekonomskog rasta ili mjera fiskalne konsolidacije. Takođe, do poboljšanja rejtinga bi moglo doći u slučaju jače eksterne pozicije Crne Gore u odnosu na trenutne prognoze. Pozitivni izgledi prvenstveno odražavaju potencijal da će se fiskalni i platni bilans za Crnu Goru pokazati jačim nego što se trenutno predviđa, tokom naredne godine, dodatno smanjujući nivo neto javnog duga kao udjela u privredi nakon već konzistentnog pada tokom 2021-2023.”, saopšeno je.

Unapređenje izgleda u “pozitivan”, navode iz Ministarstva finansija, prvenstveno odražava potencijal za dalje jačanje fiskalnih rezultata Crne Gore tokom 2024-2025. godine.

“Iako se trenutno predviđa prosječan deficit budžeta od 3 odsto BDP-a u naredne dvije godine, Crna Gora je imala uravnotežen budžet u 2023. godini, koji je uglavnom bio podržan snažnim ostvarenjem prihoda, ali i jednokratnim faktorima kao što su prihodi od ekonomskog državljanstva i EU donacije. Po mišljenju analitičara, dalji rast turizma i domaće potrošnje, poboljšanje poreske administracije i dodatne mjere za prikupljanje prihoda, mogle bi da podrže snažniji budžetski učinak za Crnu Goru. Predviđa se prosječan fiskalni deficit od 3 odsto BDP-a u periodu 2024-2027. godine, nakon suficita od 0,5 odsto 2023. godine koji je ostvaren uz pomoć jednokratnih prihoda”.

Ministarstvo finansija je saopštilo da u izvještaju ove kreditne agencije procjene su da će deficit tekućeg računa u prosjeku iznositi 12 odsto BDP-a u srednjem roku.

“Za 2024. godinu predviđa se stabilizacija inflacije na prosječnom nivou od 4,3 odsto, podržano baznim efektima i daljim snižavanjem cijena hrane. Bankarski sektor u Crnoj Gori trenutno pokazuje snažnu likvidnost. Očekivanja su da će crnogorska ekonomija nastaviti sa privlačenjem stranih direktnih investicija (SDI) od oko 10 odsto BDP-a godišnje u srednjem roku”, zaključuje se u saopštenju.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …