Hidrolog Hrvačević o energetskom sporu sa BiH: Pripada nam struja od Bilećkog jezera

Crna Gora ima pravo na dio električne energije iz sistema hidroelektrana na Trebišnjici, iako nije učestvovala u njihovoj izgradnji, jer je dio Bilećkog jezera i njihovog sliva nalazi na njenoj teritoriji, smatra hidrolog Slavko Hrvačević u izjavi za “Vijesti”.

Od 1965. do 1981. godine izgrađene su četiri hidroelektrane koje koriste vode iz Trebišnjice nizvodno od Bilećkog jezera. U odluci o njihovoj izgradnji, kao ni u finansiranju Crna Gora nije učestvovala, a povremeno se aktuelizuje pitanje obeštećenja, kao što je nedavna posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Od Berlinskog kongresa iz 1878. godine dio toka Trebišnjice je bio granica između Crne Gore i tadašnje Austrougarske, da bi nakon Drugog svjetskog rata dio te rijeke od 11 kilometara bio administrativna granica sa Bosnom i Hercegovinom. Izgradnjom brane Grančarevo 1965. godine, formirano je Bilećko jezero kojim je potopljeno i oko pet kvadratnih kilometara crnogorske teritorije.

Hrvačević navodi da su do 1981. godine na hidroenergetskom sistemu Trebišnjice (HES) izgrađene četiri hidroelektrane HE “Dubrovnik I”, 1965, HE “Trebinje I” 1968, RHE “Čapljina” 1979. i HE “Trebinje II”, 1981. godine. Njihova ukupna instalisana snaga je 812 MW, a godišnje prosječno proizvedu preko preko 2.000 GWh ili dvije milijarde kilovat sati.

“Projektom ovog HES-a proizilaze nesporne činjenice da je, formiranjem akumulacije Bilećko jezero, potopljeno 5,08 kvadratnih kilometara teritorije Crne Gore. Od ukupne površine Bilećkog jezera koje iznosi 26,72 kvadratnih kilometara, Crnoj Gori pripada 4,82 kvadratna kilometra. Slivno područje akumulacije sa teritorije Crne Gore procijenjeno je od 37 do 45 odsto ukupnog sliva Bilećkog jezera. Dotok u akumulaciju sa slivnog područja Crne Gore je procjenjivan od 18,65% do 42,19% ukupnog dotoka Bilećkog jezera u zavisnosti od izvora. Zapremina akumulacije koja pripada Crnoj Gori iznosi 23,9% ukupne akumulacije. Ovo se odnosi na stanje nakon povećanja brane “Grančarevo” 1971. godine za dva metra, što je takođe urađeno bez saglasnosti Crne Gore”, kazao je Hrvačević.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …