Evropa se ujedinjuje: Renault i Volkswagen se žele zajedno suprotstaviti konkurenciji iz Kine

Luca de Meo, šef Renault Grupe, potvrdio je pregovore s rivalima iz Volkswagena. Prvi čovjek francuske grupacije ima viziju stvaranja svojevrsnog Airbusa evropske autoindustrije u borbi protiv Kineza.

Na konferenciji za medije, održanoj na sajmu automobila u Ženevi, Luca de Meo, šef Renault grupe, potvrdio je da je održao nekoliko razgovora sa šefovima Volkswagen grupe u pokušaju stvaranja zajedničkog fronta protiv kineskih proizvođača.

De Meo predlaže da bi evropski automobilski brendovi trebali više međusobno sarađivati kako bi proizveli cjenovno pristupačnije automobile, uključujući prevashodno električne. Takvim partnerstvom mogao bi se stvoriti svojevrsni Airbus evropske autoindustrije.

S druge strane, de Meo također kaže da je najveći izazov za evropsku autoindustriju uspostava lanca vrijednosti, koji uključuje baterije, motore i elektronske sisteme proizvedene i isporučene u Evropi. Kao primjer naveo je saradnju marki Peugeot, Citroen i Toyota u 2.000-ima na lansiranju gradskog automobila (C1, P107 i Aygo), ali i partnerstvo Alfa Romea, Lancie, Fiata i Saaba u korištenju zajedničke platforme koja je bila temelj za četiri sjajne limuzine iz devedesetih godina.

Što se tiče pregovora s Volkswagenom, de Meo tvrdi da su na dobrom putu, ali da je francuska grupacija otvorena za pregovore i sa drugima.

“Otvoren sam za svakoga ko se želi uključiti. Imamo proizvodni kapacitet. Imam platformu. Znamo šta treba napraviti”, izjavio je Luca de Meo.

Za kraj, šef Renault grupe, koji je ujedno i predsjednik Udruženja evropskih proizvođača automobile (ACEA), insistirao je na bržem tempu razvoja za poslovanje protiv kineskih rivala.

klix

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …