Zvanično prosvjetarima veće plate od prvog jula

Sindikat prosvjete Crne Gore potpisao je sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija sporazum kojim će prosvjetarima da se uvećaju zarade od prvog jula deset odsto bruto, po koeficijentima, a od prvog septrembra će dobiti još sedam odsto neto, odnosno kumulativno će dobiti 17 odsto neto uvećanja.

Vlada je danas uvojila sporazum, te je ovlastila minisarku prosvjete, nauke i inovacija Anđelu Jakšić Stojanović da ga potpiše sa Sindikatom.

Jovan Drašković iz Sindikata prosvjete potvrdio je Pobjedi da su potpisali sporazum.

– Tokom sledeće nedjelje treba da se unesu izmjene u Granski kolektivni ugovor, pa da se potpišu izmjene GKU – rekao je on.

Kazao je da su na sastanku pričali i o tužbi koju je Ministarstvo pokrenulo protiv Sindikata, jer smatraju da su organizovali štrajk u školama i vrtićima mimo propisa, te da je ,,iskazana saglasnost da bi trebalo da se povuče”.

– Ministarka je rekla da ćemo u ponedjeljak da pričamo o tužbi – rekao je on.

Najavio je i da će Sindikat povući prijave koje su dostavili Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova.

Prosvjetari su prošle sedmice štrajkovali tri dana, tražeći da se ispoštuje GKU po kom je od januara trebalo da imaju veću platu za deset odsto. Prekinuli su štrajk nakon razgovora sa premijerom Milojkom Spajićem koji im je na kraju ponudio sporazum o uvećanju zarada.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …