Spajić traži da se smjena Brđanina skloni sa dnevnog reda

Premijer Milojko Spajić tražio je da se sa Dnevnog reda današnje sjednice izvršne vlasti, koja je u toku, “skine predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina”, saznaju Vijesti od više izvora iz Vlade.

Spajić je, nakon što je ta tačka stigla na dnevni red, tražio da se ukloni kako bi se zatražile dodatne konsultacije sa evropskim partnerima.

Takva opcija nije prihvatljiva ministrima koji dolaze iz Demokratske Crne Gore zbog čega još traje vijećanje o tome da li će se uopšte danas raspravljati o smjeni Brđanina.

Smjenu šefa policije mjesecima zahtijeva ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, koji je još krajem decembra prošle godine uputio predlog za razrješenje nakon što skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu nije usvojio dva izvještaja direktora UP o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Zbog toga što nije bilo dogovora između PES-a i Demokrata oko toga ko bi mogao da dođe na čelo javne službe, predlog Šaranovića je dva mjeseca tavorio u fioci.

Tokom ove sedmice Komisija za kadrovska i administrativna pitanja Vlade uputila je predlog tako da je razrješenje Brđanina uvršteno u Dnevni red današnje sjednice izvršne vlasti.

Ukoliko danas, uprkos protivljenju premijera, Brđanin bude smijenjen to će najvjerovatnije usloviti njegovu novu tužbu Upravnom sudu zato što je u nezvaničnim kontaktima najavljivao takvu opciju jer smatra da bi tako nešto bilo nezakonit potez Vlade.

Brđanin je, nakon što ga je Upravni sud početkom decembra prošle godine vratio na čelo UP, obećao da će se sam povući sa čelne pozicije onog trenutka kada PES i Demokrate dogovore ko će biti njegov nasljednik, ali uz uslov da dobije odgovarajuće rasporedno mjesto u sistemu javnog sektora.

Zoran Brđanin nakon spovedenog konkursa, kao najbolje rangirani kandidat imenovan je 22. februara 2021. godine za vršioca dužnosti direktora Uprave policije što znači da je, ako se ne računa prošlogodišnji prekid, tačno 1.102 dana šef policije.

Polovinom avgusta 2021. Vlada mu je dala petogodišnji mandat na čelu javne službe, ali je 30. marta prošle godine na predlog tadašnjeg ministra MUP-a Filipa Adžića, razriješen.

Prva smjena Brđanina uslijedila je nakon velike operacije hapšenja Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja protiv nekoliko policijskih funkcionera za koje se vjeruje da su umjesto za državu radili za kavački klan.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …