Šaranović: Predložio sam četiri kandidata za direktora Uprave policije

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je njegova ideja bila da kao ministar koordinira Upravom policije “i da odmah nakon toga prenese nadležnosti na prvog sledećeg policijskog službenika”.

On je podsjetio da je tražio od kadrovske komisije da bez daljeg odlaganja odluči o njegovom predlogu za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

“Odlučio sam da uradim ono što mi dozvoljava zakon o unutrašnjim poslovima. To sam danas uradio na sjednici Vlade, a čuli ste premijera da imamo jednoglasnu podršku za tu odluku. Na samoj sjednici komisije da Vlada odluči o tom pitanju od strane kadrovske komisije je traženo da uz razrješenje ide predlog da se ja kao koordinator ovlastim da upravljam do izbora novog”, rekao je Šaranović na konferenciji za novinare.

Dodao je i da je ministar finansija koordinirao Upravom carina do izbora novog direktora, a ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine rad om Uprave za imovinu.

“Zato je predlog da se ja ovlastim da koordiniram. Uprava policije je organizaciona jedinica u okviru MUP-a. Ja sam predložio čak četiri kandidata za direktora Uprave policije. Imali smo dvije tačke na sjednici. Jedna je predlog za smjeni Brđanina, druga prenos informacije o koordiniraju ministra”, naveo je Šaranović.

On je odbijajući da kaže imena predloženih kandidata, rekao da se “ne igramo sa zakonima ni sa ljudima” i da kao i do sada ne namjerava da licitira sa imenima.

Kazao je i da je u prethodnom periodu bilo zlonamernih tumačenja, te da ih je “na današnjoj sjednici razbio”.

“Ne postoji ni jedan opravdani razlog da bilo ko navede da ja kao ministar nisam uradio nešto što bi dovelo do politizacije policije. Uprava policije mora biti bazirana na onome što se naziva nezavisnost policije. Ja sam predložio i sljedeću stvar – da kao ministar koordiniram Upravom policije koja je jedinica mog ministarstva, da odmah prenesem nadležnosti na prvog sledećeg policijskog službenika”, rekao je Šaranović.

Dodao je da je odluka Vlade da Brđanin bude smijenjen jednoglasna.

“U ponedeljak ću raspisati jedan interan oglas gdje će sve kolege moći da se jave za mjesto direktora Uprave policije. Zaključke ste čuli od premijera, iako nismo imali kandidate, ja sam predložio predloge, ali je jedan broj članova Vlade predložio da sjednicu odložio do ponedjeljka. Neophodno je da kao ministar obavim konsultacije sa Evropskom komisijoj. Obavio sam razgovor evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem i on je u cjelosti saglasan sa stavom – i u parlamentu, i u vladi, imamo podršku da podnesemo sve korake. I na ovaj način dobili snažni podršku rukovodstva Evropske komisije u odblokiranju”, kazao je ministar unutrašnjih poslova.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …