Milatović: Neću bježati od odgovornosti da osnujem partiju

Ne želim da moja ostavka u Pokretu Evropa sad (PES) opterećuje crnogorsku javnost, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

On je, gostujući u emisiji „Načisto“ TV Vijesti, kazao da ta odluka nije uperena protiv bilo koga u PES-u .

Mislim da smo se u jednom trenutku vrijednosno udaljili. Ja sam to juče jasno rekao, prosto nisam više želio da dajem legitimitet određenim odlukama koje smatram protivno načelima PES-a. Nisam više htio da dajem legitimet načinu rada. Smatram da je ova odluka fer odnos i prema PES-u – istakao je Milatović.

Na upit šta je bio okidač, Milatović navodi nedostatak inkluzivnog dijaloga oko strateški važnih politika. Dodao je da njegovo učešće u PES-u u jednom dužem vremenskom periodu nije aktivno i da je to od trenutka kada je postao predsjednik Crne Gore.

Upitan da li planira da formira novu partiju, Milatović je odgovorio da “ukoliko demokratski procesi u Crnoj Gori u narednom periodu to budu zahtijevali, neće bježati od te odgovornosti”.

Napomije da je PES u formalno-pravnom smislu imao samo dva opštinska odbora – u Podgorici i Baru.

Sada de fakto PES nema nijedan Opštinski odbor. Kada sam prestao da se bavim suštinski PES-om, prestala je i smislena razvojna politika infrastrukture u pokretu – naglašava predsjednik države.

On je rekao i da je prethodnih dana “čuo neke ružne riječi od svojih prethodnih saboraca”.

Ja ih zaista ne bih komentarisao. Sa tim ljudima sam uradio neke istorijske stvari u demokratizaciji Crne Gore. Mislim da je fer u jednom trenutku se politički se mimioći, ali nije fer iznositi određene neistine. Ja ovdje ne bih opterećivao građane jer je riječ o unutarpartijskim dešavanjima – naveo je Milatović.

Milatović je podsjetio kako je PES nastao i, kako je rekao, suštinski osvojio svoju snagu u Pogorici.

Podsjećam i da smo imali nepravednu diskvalifikaciju premijera Spajića u trci za predsjedničke izbore.

U drugom krugu smo odnijeli istorijsku pobjedu. U tom teškom trenutku za Pokret, opet smo trasirali put ka parlamentarnim izborima. Ja neću u narednom političkom djelovanju govoriti o bilo kome na ličnom osnovu. Važno je i da kažem – način na koji je pokret funkcionisao je više ličio na neke stvari protiv kojih smo se borili. Posebno u posljednjih par mjeseci i tu mislim na upravljačko tijelo Pokreta. U prethodnih par mjeseci do vidljivih mjesta u pokretu su dolazili ljudi koji nisu bili tu pod početka i koji su bili bliski bivšem režimu – objašnjava Milatović.

Dodao je da odluka koju je donio u subotu nije bila nimalo laka.

Ne mislim da je PES mrtav. Mislim da će budućnost zavisiti od postupaka i načina rada u narednom periodu. Zamisao Pokreta je bila utemeljena na nas dvojci. Sada je došlo do političkog mimoilaženja. Ukoliko moja ostavka u Pokretu dodatno natjera Pokret da podvuku crtu i u narednom periodu budu bolji, neće biti problema – dodao je.

POBJEDA/Vijesti

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …