Vlada ne razmišlja o privatizaciji Budvanske rivijere

Razmišljanja Vlade Crne Gore u ovom mandatu ne idu u pravcu privatizacije Hotelske grupe Budvanska rivijera, kazao je u intervju za Portal RTCG predsjednik Odbora direktora “Budvanske rivijere” Mijomir Pejović.

On navodi i da preliminarni poslovni rezultati za prošlu godinu pokazuju bolje rezultate od onih iz 2022. godine, ali i veće prihode od planiranih za 2023.

Pejović kaže i da je u ovom trenutku evidentno povećanje interesovanja za direktnu kupovinu aranžmana.

“Prema trenutno raspoloživim podacima i prvom presjeku ranog bukinga projekcije očekivanog fizičkog obima prometa za predstojeću turističku godinu, možemo očekivati razvoj turističke sezone sa brojkama koje će biti u okvirima pozitivnih
pokazatelja”, kazao je Pejović.

Kaže i da shodno dugogodišnjem sudskom sporu koji i nadalje nije riješen, nije za očekivati interesovanje ozbiljnog investitora za hotel AS Perazića Do.

Ranije ste saopštili da je Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera 2023. godine ostvarila najbolje rezultate u posljednjih 20 godina i očekivali ste profit od oko tri miliona eura. Šta pokazuju preliminarni podaci o finansijskim rezultatima poslovanja HG Budvanska rivijera za 2023. godinu?

S obzirom da je u toku eksterna revizija poslovanja i da nisu okončana završna knjiženja ne bi izlazili sa preliminarnim rezultatima poslovanja HG Budvanske rivijere, posebno što nam je zakonska obaveza da iste objavimo do 31.03.2023. godine, tačnije, za najviše mjesec dana. Ono što preliminarno možemo da najavimo jeste da je isti znatno veći od prethodne 2022. godine i veći od planiranog rezultata za 2023. godinu.

Kakvi su podaci za početak 2024. godine, koliko je bilo gostiju, noćenja?

Prema trenutno raspoloživim podacima i prvom presjeku ranog bukinga projekcije očekivanog fizičkog obima prometa za predstojeću turističku godinu, možemo očekivati razvoj turističke sezone sa brojkama koje će biti u okvirima pozitivnih pokazatelja (kako fizičkih, tako i finansijskih). Napomene radi, noćenja u januaru mjesecu možemo vezati samo za Novogodišnje aranžmane hotela Palas, a ponovno otvaranje hotela predstoji krajem marta (u istom periodu otvara se i hotel Aleksandar u Budvi).

Kakvo je interesovanje za predstojeću sezonu i kakav je rani buking?

U ovom trenutku jos uvijek se sumiraju prvi presjeci prodaje turističkih agencija, zajedno sa individualnom/direktnom prodajom, uz osvrt na činjenicu da nastavljamo sa promo ponudama vezano za predstojeći proljećni/praznični period i za period pred i postsezone (gdje su takođe očekivanja usmjerena na bolje rezultate u odnosu na prošlogodišnje). U ovom trenutku evidentno povećanje interesovanja za direktnu kupovinu aranžmana, što potvrđuje konkurentnost naših hotela, prije svega dokazanim kvalitetom turističkog proizvoda. Sa druge strane uzimamo u obzir turističku tražnju koja već ima ustaljenu naviku bukiranja smještaja u ovom periodu, uz saznanje da su aktuelni popusti za rani buking povoljnost koja značajno utiče na ukupnu cijenu aranžmana. Takođe je važno pomenuti veliko interesovanje turističkih agencija i touroperatora za zakup kapaciteta kroz forme ugovora koje su prepoznate u turističkoj praksi naše kompanije, što je takođe indikator za očekivanje dobrih rezultata od predstojeće turističke godine.

Kako teku pripreme za novu ljetnju turističku sezonu?

U toku su pripreme za otvaranje hotela Palas i Aleksandar, koji bi trebalo da otvore ovogodišnju turističku sezonu već od druge polovine marta, što bi dolaskom organizovanih grupnih aranžmana značilo početak još jedne uspješne turističke godine.

Šta je HG Budvanska rivijera uradila na pripremama za novu sezonu?

Iz Sektora prodaje u dijelu pripreme za aktuelnu turističku sezonu radilo se upravo na procjeni mogućnosti poboljšanja prodaje, omogućavanje što je moguće veće elastičnosti u pristupu direktnoj prodaji aranžmana, kao i ugovaranja saradnje sa što je moguće većim brojem partnera Evrope i regiona. Usaglašavanje cjenovne politike i projektovanje fizičkih pokazatelja obima prometa, uz uvžavanje situacije na turističkom tržištuu i uzimanje u obzir svih socioekonomskih okolnosti, u najkraćem je u opisu priprema za tekuću godinu

Da li je bilo i kolika su bila ulaganja u postojeće kapacitete? Ranije ste najavljivali rekonstrukciju hotela Mogren i podizanje standarda kategorisanih soba na Slovenskoj plaži sa tri na četiri zvjezdice i za preostala četiri bloka.

Odbor direktora HGBR je u kontinuiranoj aktivnosti investicionih ulaganja. Izuzetno značajna odluka, čija realizacija se očekuje u 2024. godini, je Odluka kojom se odobrava izvođenje radova na adaptaciji TN „Slovenska plaža“ – Vila „Limun“, „Magnolija“, „Kana“ i „Mirta“. Nakon dobijanja saglasnosti od Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte Vlade Crne Gore i završetka planiranih radova, standard ovih vila će se podići sa 3 na 4 zvjezdice.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …