Spajić za FT: Crna Gora u EU 2028. godine

Crna Gora nastoji da se pridruži Evropskoj uniji 2028. godine, s obzirom da je rat u Ukrajini podstakao Brisel da brže razmatra pristupanje novih članica, rekao je crnogorski premijer Milojko Spajić za Fajnenšel tajms.

Spajić je rekao ovom listu da je naša zemlja bolje pripremljena za članstvo od drugih balkanskih zemalja koje su još u različitim fazama pristupnog procesa.

– Naša strategija da postanemo dvadeset osmi u 2028. – rekao je Spajić.

List navodi da deset zemalja čekaju u redu za pridruženje EU, neke i više od 10 godina otkako su krenule u pristupni proces. Crna Gora je postala kandidatkinja za članstvo u EU 2012. godine.

Spajić je rekao da je EU već imala 28 članica, i da ju je potom napustila Velike Britanija.

Prema tome, ukazao je on, mala balkanska zemlja sa 626.000 ljudi neće biti nikakav teret, s obzirom da je Podgorica napredovala ekonomski i harmonizovala svoje propise sa evropskim.

– Naš prijatelj Velika Britanija napustila je EU. Postoji prazna stolica. Crna Gora je voćka koja se nalazi na vrlo niskoj grani- kazao je premijer Spajić.

Dan

Provjerite slična mjesta

Otkriće misterioznog grada pod vodom šokiralo naučnike: Ovo bi moglo promijeniti ljudsku istoriju

Nađeni ostaci drevne civilizacije u zaljevu Khambhat, koji leži dužinom zapadne obale Indije, predstavljaju senzacionalno …