Er Montenegro u ponedjeljak ostao bez oba “embraera”: Pokvarili avion odmah nakon servisa plaćenog milion eura

Avion Tu Montenegra “embraer 40-AOB” nakon dva dana je popravljen i juče je odradio let od Ljubljane do Podgorice, potvrdili su “Danu” iz nacionalne avio-kompanije koja leti pod brendom Er Montenegro. Ipak, ono što je problematično jeste to što se avion pokvario odmah nakon servisa koji je urađen na avionu i koji je koštao, prema našim informacijama, preko milion eura, umjesto planiranih 500 hiljada eura. Takođe, kvar aviona je uzrokovao otkazivanje letova u utorak i srijedu i angažovanje aviona drugih kompanija – Trejd era i ETF ervejza, pa je usljed kvara jednog od “embraera” nastala šteta po kompaniju koja je, prema proračunima naših izvora, minimum preko 100 hiljada eura. Da zlo bude veće, odmah nakon što je završen servis “embraera 40-AOB”, Tu Montenegro je poslao i “embraer 40-AOA” na servis u Poljsku, pa je kompanija dva dana bila bez oba svoja aviona.

Prema tvrdnjama izvora iz vazduhoplovnog sektora, avion, kada se uzme sa servisa, treba da odradi nekoliko letova bez putnika prije nego što se počne koristiti u redovnom saobraćaju. Avion Er Montenegra je, prema našim informacijama, iz Varšave došao u Podgoricu u subotu, nakon oko mjesec dana što je bio na servisu, a Er Montenegro je odmah u ponedjeljak počeo da realizuje letove sa njim. Tako su u ponedjeljak letjeli na relaciji Podgorica – Beograd, Beograd – Podgorica, potom Podgorica – Ljubljana, nakon čega se avion pokvario. “Dan” je ovu informaciju imao u ponedjeljak uveče, kada je i poslao pitanja Tu Montenegru u vezi sa kvarom aviona, kao i sa koštanjem servisa aviona. Na direktno postavljena pitanja, dobili smo uopštene odgovore dva dana kasnije.

PREMA TVRDNJAMA JEDNOG IZVORA, UKUPNI TROŠKOVI OD PONEDJELJKA ZBOG ANGAŽOVANJA AVIONA I OTKAZIVANJA LETOVA SU OKO 250 HILJADA, DOK NAM JE DRUGI IZVOR KAZAO DA JE ŠTETA NASTALA ZBOG KVARA PO PITANJU PUTNIKA I LETOVA OKO 100 HILJADA EURA

– Let Er Montenegra Ljubljana – Podgorica koji usled kvara na avionu nije realizovan u ponedjeljak, 26.2. je realizovan, danas (srijeda) u 15.25 sati, nakon uspješnog otklanjanja kvara od strane službi naše kompanije. Identifikovani kvar nije ugrozio sprovođenje operacija, bezbjednost i sigurnost putnika, a odmah po njegovom otkrivanju službe su preduzele sve korake za zbrinjavanje putnika. U skladu sa unaprijed predviđenim planom o naizmjeničnom slanju aviona na redovni servis prije ljetnje sezone u cilju nesmetanog obavljanja operacija i pripreme za sezonu, na servisu se trenutno nalazi avion 40-AOA. Na avionu 40-AOB su, u skladu sa programom tehničkog održavanja, urađena tri nivoa obaveznih baznih radova – naveli su iz Er Montenegra.

Dan

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …