Viele Euro Geldscheine

Podgoričaninu ne pomaže ni presuda da naplati 25.000 eura od kineske kompanije CRBC

Podgoričanin Petar Vuković, koji je prilikom izgradnje auto-puta bio angažovan za potrebe kineske kompanije CRBC na poslovima vođenja magacina sa eksplozivima, ne uspijeva da naplati preko 25.000 eura, koliko, po pravosnažnoj sudskoj presudi, treba da mu se nadoknadi za prekovremeni i noćni rad u gotovo dvogodišnjem periodu i po osnovu zatezne kamate.

Vuković za “Dan” pojašnjava da je u njegovom zapošljavanju za potrebe kineske kompanije posredovala agencija Outsourcing d.o.o. Podgorica, od koje naplatu po osnovu pravosnažne presude nije bilo moguće ostvariti jer nema novca na računu, pa je Privredni sud uputio tu agenciju na sudsko parničenje sa CRBC, radi isplaćivanja novca.

Vuković kaže da od 11. aprila 2023. godine ima pravosnažnu presudu na osnovu koje ta agencija treba da mu isplati sav iznos neisplaćenih radnih sati, kako prekovremenih, tako i noćnih sa zateznom kamatom do dana isplate.

Viši sud u Podgorici je, kroz presudu, ostavio prostora navedenoj agenciji da konačan iznos može da naplati od kineskog CRBC jer je evidentno da oni, koji su bili zaduženi za dostavljanje broja radnih sati agenciji, nisu radili kako treba na osnovu čega su svi zaposleni u minerskom servisu na “sekciji 2” zakinuti za određena sredstva koja su ostvarili krajnje profesionalnim radom i radnim angažovanjem. Radnici na navedenim poslovima su bili angažovani po 360 radnih sati mjesečno u dnevnim i noćnim uslovima rada, što je i potvrđeno prvostepenom i pravosnažnom presudom – objašnjava Vuković.

Kako javni izvršitelj nije uspio da naplati novac od agencije, Vuković kaže da je Privredni sud uputio agenciju na sudsko parničenje sa CRBC radi isplaćivanja novca koji je neophodan za isplatu njegovog punog radnog angažovanja zbog štete koja je, kako naglašava, prouzrokovana isključivo neprofesionalnim radom radnika CRBC koji su zaduženi za dostavljanje stvarnog broja radnih sati agenciji koja je angažovala i ustupila zaposlene radnike CRBC-u.

To nije bio slučaj na sekcijama 3 (Lopate) i 4 (Mateševo). Na tim sekcijama zaposleni minerski inženjeri, minerske poslovođe, mineri, magacioneri i vozači eksploziva su isplaćivani u skladu sa brojem radnih sati, kako u dnevnim, tako i u noćnim uslovima angažovanja. Na osnovu toga je jasno da je minerski servis na “sekciji 2” diskriminisan od strane kineskog CRBC u odnosu na radnike istog poziva na drugim sekcijama – navodi on, dodajući da je minerski servis, uključujući i magacionere koji su vodili magacine sa eksplozivom i vozače eksploziva na “sekciji 2” (Pelev brijeg), morao da zatraži pomoć preko pravosudnih organa radi naplate svojih potraživanja zbog neisplaćenih prekovremenih sati rada, kao i noćni rad.

Vuković dodaje da su se miniranja odvijala 24 sata dnevno a radnici su isplaćivani samo za osmočasovno radno vrijeme i to pet dana sedmično.

Kaže da se, s obzirom na to da parničenje između agencije Outsourcing i kineskog CRBC-a može potrajati duži period, obratio za pomoć Sektoru za zaštitu prava radnika u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, ali tvrdi da nije naišao na razumijevanje, te da čak nisu ni pogledali presude i dokumentaciju koju im je donio.

DAN

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …