Nasljednik milijarde vrijednog brenda “Hermes” biće nekada siromašni baštovan

Nikolas Pueš, osamdesetogodišnji Francuz i nasljednik brenda Hermes, odlučio je da ostavi svoje bogatstvo jednom svom zaposlenom.

Naime, najveći pojedinačni akcionar čuvene luksuzne modne kuće, vredne 11,2 milijarde dolara, nema ni partnera ni djecu, a njegov marokanski baštovan (41) mu je, po svemu sudeći, najbliža osoba.

Pueš, koji je potomak pete generacije Tijerija Ermea, osnivača luksuznog modnog brenda, smatra svog baštovana “svojim djetetom” i želi da usvoji odraslog čovjeka.

“Usvajanje odraslog čovjeka nije lako, ali je moguće“, objasnio je Filip Kanel, poreski advokat iz Lozane.

On dodaje da prema ugovoru o nasljeđivanju, usvojeno dijete bi trebalo da dobije 50 odsto imanja, dok bi drugih 50 odsto išlo fondaciji.

“Ugovor o nasljeđivanju u Švajcarskoj je način da se riješi vaše nasljeđivanje, ne testament, već ugovor koji potpisujete sa drugim nasljednicima, rekao je advokat”.

Marokanac koji je prvobitno radio kao baštovan za francuskog milijardera, kasnije je postao njegov pomoćnik i na kraju menadžer njegovih rezidencija. Za razliku od svog poslodavca, baštovan ima suprugu koja je iz Španije i bavi se kuvanjem, kao i dvoje djece, koji su “kao porodica” osamdesetogodišnjaka.

Iako nema krvne veze sa četvoročlanom porodicom, Pueš ih smatra svojim potomstvom i odlučio je da pokrene postupak usvajanja u Valaisu, prema informacijama ženevskog žurnala.

Postupak je u toku i nakon što se završi, Marokanac će postati zakoniti sin i nasljednik sa pristupom barem polovini masivnog bogatstva Nikolasa Pueša. Inače, iako sve ovo zvuči darežljivo, u konfliktu je sa Puešovim prethodnom obećanjem da će novac donirati fondaciji za javni interes sa sjedištem u Ženevi, koju je osnovao.

Njegovo bogatstvo se procjenjuje na devet do 10 milijardi švajcarskih franaka, odnosno između 9,4 i 10,4 milijardi evra. Pueh živi u Švajcarskoj, navodno je već preduzeo određene korake za preraspodjelu svog bogatstva i angažovao je pravnike koji će mu pomoći u procesu.

Pueš je i jedan od najbogatijih ljudi u Švajcarskoj, živi u luksuznoj vili u La Fouliju, opštini sa 66 stanovnika. U međuvremenu, dok pravni postupci traju, njegov zaposleni je već postao bogatiji za dvije vile, jednu na obali Ženevskog jezera i drugu u Marakešu, a obje su vrijedne najmanje pet miliona dolara. (Capital.ba)

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …