Vodeni žig nova šansa za naučno-istraživački tim ETF-a

DEEPMARK je nova crnogorska kompanija za Kompjutersko programiranje. Osnovali su je nedavno naučni istraživači sa Univerziteta Crne Gore: profesor dr Igor Đurović i MSc Slavko Kovačević sa Elektrotehničkog fakulteta i MSc Kosta Pavlović sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Oni su protekle četiri godine kao naučno-istraživački tim objavili više radova u renomiranim naučnim časopisima i dobili citate od najvećih svjetskih kompanija, među kojima su i Meta i Microsoft.

Preduzeće je plod višegodišnjeg naučno-istaživačkog rada u oblasti digitalnog signala i digitalnog vodenog žiga.

Fond za inovacije Crne Gore je DEEPMARK-u dodijelio grant za komercijalizaciju njihovih naučnih dostignuća.

Kako je prvi zakon Evropske unije o vještačkoj inteligenciji u parlamentarnoj proceduri, a očekuje se i njegovo brzo usvajanje, s ciljem da obuzda tehnologiju i zloupotrebu AI inteligencije, čiji uticaj raste iz dana.

Pravila u tom zakonu imaju za cilj, između ostalog, da obezbijede kvalitet podataka koji se koriste za razvojne algoritme i da obezbijede da se autorska prava ne krše tokom razvoja vještačke inteligencije.

Pored toga, programeri moraju jasno da naznače da su tekstovi, slike i zvukovi stvoreni vještačkom inteligencijom – ili zasnovani na toj tehnologiji. Autentičnost će se dokazivati vodenim žigom.

Novi zakon i strožija pravila EU, su tako prilika i za DEEPMARK iz Crne Gore i ovaj naučno-istraživački tim, da naprave i ponude tržištu vodeni žig, rekao je MSc Slavko Kovačević jedan od osnivača.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …