STANDARD: Milović najavio odlazak iz PES-a prije isključenja, ostanak u Vladi vezan za napredak u poglavljima 23 i 24

Ministar pravde Andrej Milović i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović su prošle sedmice u paketu završili svoju misiju u Pokretu Evropa sad. Doduše razlaz sa Pokretom je različit. Milović je na Predsjedništvu partije isključen, a Milatović je preduprijedio takvu odluku ostavkom. I jedan i drugi, za sada, ostaju na državnim pozicijama koje pokrivaju, ali bez partijske podrške. Prema informacijama Standarda dobijenim iz vrha PES-a, Milović je za isključenje saznao u Briselu, iako je, kako kaže naš izvor, izlazak iz partije najavio na prethodnim sastancima u partiji.

Više sagovornika iz rukovodstva PES-a potvrdilo je ono što su do tada bile nezvanične teze, da je ministar pravde na sastancima te partije i komunikaciji na internetskim grupama, prije sjednice Predsjedništva na kojoj je isključen, saopštio da više neće učestvovati u radu partije, ali da neće podnositi ostavku kako ne bi nanosio štetu stranci. Podnošenje ostavke zajedno sa Milatovićem imao bi i drugačiji kontekst u javnosti, koji je Milović, očigledno želio da izbjegne. To bi značilo da se i tada u vrhu partije znalo da će Predsjednik Crne Gore povući potez, i ozvaničiti neslaganje sa ostatkom stranke.

U saopštenju PES-a nakon sjednice predsjedništva nijesu navedeni razlozi isključenja Milovića, iako se kakuliše da su mu “partijske glave” došli potezi kao što su odbijanja da Turskoj izruči njenog državljanina Binalija Čamgoza, optuženog u toj zemlji za više teških krivičnih djela, te insistiranje na promjenama u Specijalnom policijskom odjeljenju i ANB-u.

Jedno od prvih mimoilaženja sa ostatkom partije je imenovanje Irene Radović za guverenerku, što je kasnije samo produbljeno odlukama i stavovima koji su iritirali mnoge u PES-u. Prosto, Milović je previše solirao, iznosio jasne stavove kroz intervjue stranim i domaćim medijima, pa je često bio na udaru svih strana. Od isključenja ga nije mogao spasiti ni premijer Milojko Spajić, sa kojim je, tvrde sagovornici Standarda u odličnim odnosima.

Shvatajući da su partijska pravila preuska za njega, najavio je odlazak i fokusiranje na teme koje su mu u opisu posla, a jedna od najvažnijih je i ona vezana za poglavlja 23 i 24 i ispunjavanju zadatka Brisela. Predsjedništvo PES-a je, iako su svi članovi znali da putuje za Brisel i da ne može biti prisutan na sjednici, odlučilo da presječe gordijev čvor i “relaksira” i Spajića i ostatak stranke dok je ministar na putu. Upućeni u dešavanja iz PES-a kažu da je odluka Predsjedništva nelegalna, odnosno da je protiv Statuta stranke jer odluku o isključivanju nekog iz Predjedništva može donijeti samo Glavni odbor.

Pitanje koje se nameće je Milovićeva sudbina u Vladi, posebno u odnosu na njenu najavljenu rekonstrukciju. Većina je mišljenja da će u toj rekonstrukciji “stradati” i Milović, ali vjerovatniji je drugačiji scenario. Ministar pravde ima dobru komunikaciju sa Briselom i ukoliko obezbijedi završna mjerila ili ona budu izgledna prije rekonstrukcije ostaće na poziciji na kojoj je. U tom slučaju Spajić bi, sa kojim je Milović u odličnim odnosima, imao sve alibije da ga zadrži na čelu ministarstva pravde.

Uostalom rečenica iz saopštenja PES-a nakon isključenja govori u prilog ovoj tezi.

“Pozicija gospodina Milovića u Vladi Crne Gore biće otvorena uoči planirane rekonstrukcije 44. Vlade, a u skladu sa ostvarenim rezulatatima u oblastima vladavine prava i evropskih integracija”, pisalo je u saopštenju. Dakle, Milović će biti i dalje ministar “u skladu sa ostvarenim rezultatima…..”.

STANDARD

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …