Malinari traže pomoć države

Problemima sa kojima se suočavaju bjelopoljski malinari nikad kraja. Iz godine u godinu se ponavlja problem sa plasmanom malina na tražište, ali i sa plasmanom otkupljenog roda otkupljivačima sa tržišta Srbije. Ovih dana već su u toku radovi u malinjacima, a već polovinom juna počinje nova berba malina. Ipak, među malinarima vlada velika nedoumica da li nastaviti sa radom ili od svega dići ruke. Malinari naglašavaju da na području bjelopoljske opštine ima oko 600 proizvođača malina, od kojih je mnogima to jedini izvor egzistencije za porodice.

– Problem koji postoji nijesmo u stanju da riješimo ni mi malinari, a ni hladnjačari. Potrebna nam je pomoć i razumijevanje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno da se riješi problem sa dugom koji postoji od prije dvije godine. Tražimo da 300.000 eura što je država opredijelila konačno bude raspodijeljeno, da se vidi šta će biti sa pršlogodišnjim rodom, a onda da se okrenemo ovogodišnjem rodu – ističu bjelopoljski malinari.

Podsjećamo, 2022. godine hladnjačari su otkupili kompletan rod malina, više od 300 tona, po cijeni od 4,3 eura, smatrajući da će ih moći predati velikim otkupljivačima u Srbiji. Međutim, ratna dešavanja u Ukrajini stvorila su problem sa otkupom i malina je ostala u hladnjačama. Kasnije je dio prodat po cijeni od 2,3 eura. Prošle godine uslijedila je nova berba, pa iako je malina bila dobro rodila, dosta malinara je zbog neizvjesnosti uništilo svoje malinjake.

DAN

Provjerite slična mjesta

Upozorenje zbog pojačane opasnosti od požara

Zbog pojačane opasnosti od požara, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore upozorava građane da ne pale …