Ukrajinci i Rusi odlaze, Budva prazna

Uprkos opštem porastu interesovanja turista za Crnu Goru, Budva se ove godine suočava s izazovima smanjenja posjećenosti, posebno usljed odlazaka Ukrajinaca i Rusa koji su živjeli u Budvi, piše Pobjeda.

Smanjenje broja lokalnog stanovništva rezultiralo je manjom posjećenošću ugostiteljskih objekata i turističkih atrakcija u gradu. Ova dinamika predstavlja dodatni složeni faktor koji utiče na turističku industriju Budve i unosi nesigurnost među turističkim poslenicima. Sve to govori da je potrebno pažljivo razmatranje strategija za revitalizaciju turizma u ovom području. Nedostatak avio-letova dodatno komplikuje situaciju, što otežava planiranje i organizaciju turističke sezone. Ove godine, po svoj prilici, većina gostiju će biti iz regiona.

Očekivanja i planovi

U svjetlu aktuelnih izazova, predstavnici hotela za Pobjedu iznose očekivanja i strategije za predstojeći period. Mića Ivanović, pomoćnik generalnog direktora hotela ,,Budva“ i direktor prodaje, kao i Jovan Vukalović, direktor hotela ,,Lajthaus“ (Lighthouse) u Herceg Novom, dijele svoje stavove o trenutnom stanju u turizmu, očekivanjima i planovima za privlačenje gostiju tokom predsezone

Ivanović nam je kazao da je trenutno period godišnjih odmora, te da su usmjerili svoju energiju na pripremu i adaptaciju hotela za sezonu. Ono što ih zabrinjava su kašnjenja u avansnim uplatama, što je indikator nesigurnosti. Ipak, uz određene marketinške akcije, uspjeli su da zadrže prodaju na nivou prethodne godine. Takođe, primjećuju da smanjenje broja Rusa i Ukrajinaca u Budvi ima određeni uticaj na prodajna mjesta u hotelu duž glavnog gradskog šetališta.

– Trenutno imamo dosta radova u hotelu. Ovo je period kada se ,,pritežu stvari“ i objekat infrastrukturno sprema za nove velike izazove. Popunjenost je na nivou prošle godine. U odnosu na 2023, dosta Rusa i Ukrajinaca je napustilo Budvu, pa se ta razlika osjeća na prodajnim mjestima u hotelu na glavnom gradskom šetalištu, za hotel to ne predstavlja razliku. Mjeseci pred nama donose neizvjesnost i veliku borbu. Ove godine već imamo kašnjenja sa avansnim uplatama što stvara osjećaj nesigurnosti – ističe Ivanović, dodajući da imaju dosta partnera sa kojima sarađuju duži niz godina i da su dobili informaciju da je zainteresovanost za Crnu Goru, kao destinaciju, u porastu, ali da je za Budvu, nažalost, u padu.

Uprkos izazovima s kojima su se suočavali, uspjeli su da ostvare značajan napredak u pogledu prodaje. Zahvaljujući ciljanim akcijama i marketinškim kampanjama, podigli su prodaju na nivo iz prethodne godine, iako s blagim zaostatkom.

– Predviđene cijene za ovu godinu su na nivou prošle. Vjerujem da je samo jedan period zatišja i da već u martu kreće jača promocija destinacije, sa što više letova. Bez toga ne možemo očekivati dobru sezonu. Drago nam je da se konačno počelo sa rješavanjem problema gužve u saobraćaju i čuvenog puta od aerodroma u Tivtu. Bulevar koji se radi dobar je znak da smo se konačno uhvatili u koštac sa najvećim problemima. Takođe, raduje činjenica da se radi rekonstrukcija ulaza u Budvu i izgradnja kružnog toka kod glavne pošte, čime će se smanjiti gužva – naglašava Ivanović, dodajući da, nažalost, njihov hotel sada trpi, jer je glavno gradsko šetalište prenamijenjeno u saobraćajnicu bez ikakvih upozorenja i informisanja.

Što se tržišta tiče, ove godine je neminovno da se većinom oslanjaju na region, Veliku Britaniju i Tursku.

Imamo potvrđen serijal gostiju iz Amerike i Brazila. Tržište Bliskog istoka je takođe vrlo aktivno. Glavna sezona je priča za sebe. Očekujemo i nadamo se najboljoj sezoni do sada – kazao je Ivanović.

Direktor hotela ,,Lajthaus“ Jovan Vukalović kaže da su zadovoljni bukingom za predsezonu koji je odličan i, kako tvrdi, iz godine u godinu (nakon kovid pandemije) je sve bolji.

Sadašnji pokazatelji ukazuju na trend kontinuiranog poboljšanja, te očekujemo da će ova predsezona dostići ili čak nadmašiti nivo iz 2019. godine, koja je za naš hotel bila izuzetno uspješna – tvrdi Vukalović. Posebno ističe izuzetnu popunjenost tokom Praznika mimoze koja se nastavlja i u narednom periodu.

Gosti iz regiona
Većinski, gosti im dolaze iz regiona, uglavnom kao učesnici sportskih događaja poput fudbalera, košarkaša, vaterpolista i šahista.

Iako primjećujemo i dolazak stranih gostiju u organizovanim grupama, njihov boravak je obično kratkotrajan, a njihov broj još uvijek nije dostigao nivo iz 2019. godine. Ipak, nedostatak stranih posjetilaca potpuno nadoknađujemo povećanjem broja regionalnih gostiju. Uprkos tome, kontinuirano se trudimo da učinimo sve da broj stranih posjetilaca vratimo na nivo prije pandemije – tvrdi Vukalović.

Smatra da je za privlačenje gostiju u vansezonskom periodu ključno uvezivanje ponude turističkih proizvoda (more i zaleđe, kulturno-istorijski spomenici, gastro i vinska ponuda), promocija, a što se tiče sportskog turizma neophodna je kvalitetna infrastruktura.

To je ono što je u domenu lokalnog. Za bolju avio-dostupnost, kvalitetnu promociju prema udaljenijim tržištima kao što su Azija, SAD, Izrael… potrebno je učešće NTO i Ministarstva turizma – poručuje Vukalović.

Kako napominje, u ovom trenutku nemaju baš previše alata na raspolaganju kada je u pitanju predsezona, jer se njihov hotel bazira na indirektnoj prodaji i ima zanemarljiv broj individualnih gostiju.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …