Ukrajina odškrinula vrata Rusiji: “Mogli bi biti pozvani na mirovne pregovore”

Visoki kijevski dužnosnik je rekao da bi Moskva mogla biti pozvana na drugo izdanje globalnog mirovnog samita ako rezultati prvog u Švajcarskoj budu uspješni u izradi zajedničkog dokumenta o rješavanju problema koje je napravio rat u Ukrajini.

Njima (Rusiji) će biti predočen ovaj dokument u slučaju da onaj ko u to vrijeme bude predstavljao zemlju agresora doista želi okončati ovaj rat i vratiti se pravednom miru”, rekao je Andriy Yermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika.

Kazavši da su pozivnice za učestvovanje ovom događaju pripremljene i da će biti poslane u više od 160 zemalja, Yermak je rekao da i ukrajinski i švicarski tim naporno rade na pripremama za organizaciju samita.

Yermak je dalje rekao da je sastanak između čelnika na samitu važan, budući da će ono o čemu se razgovaralo na razini ambasadora i savjetnika proteklih mjeseci “biti snimljeno”.

“Zato što će se različite zemlje okupiti oko stola. Imaju različite motivacije i različita mišljenja o tome kako okončati ovaj rat, kako se vratiti stabilnom i pravednom miru”, kazao je Yermak.

Ono što je zajedničko tim zemljama je poštovanje nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i spremne su učestvovati na sastanku kako bi “osigurale da se sve to vrati”.

U januaru je švajcarska predsjednica Viola Amherd najavila da će njena zemlja biti domaćin globalnog samita o mirovnoj formuli njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog.

Formula Zelenskog, koja se sastoji od 10 uslova, iznesena je na samitu G20 2022. održanom u Indoneziji, a posljednji korak bilo je potpisivanje mirovnog sporazuma.

Zelenski je u današnjem obraćanju naznačio da bi mirovni plan trebao biti uručen Rusiji na proljeće. Kaže da Ukrajina ne može izgubiti “diplomatsku inicijativu”.

Kao rezultat samita, tvrdi on, bit će pripremljen mirovni plan sa ukrajinskim partnerima koji će potom biti predat Rusiji. Poručio je da bi volio da se drugi samit održi, ali ne u Evropi i da se nada da će više informacija biti dostupno u “sljedećih nekoliko sedmica ili mjeseci”.

Klix

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …