Ivanović ne razumije što mu se stavlja na teret

Bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović, danas je pred Višim sudom u Podgorici na ročištu za kontrolu optužnice kojom ga SDT tereti za zloupotrebu službenog položaja u slučaju Abu Dabi fond, kazao da ne razumije šta mu se stavlja na teret i upitao da mu se pojasni kome je on to donio korist ako je firma, kao korisnik kredita, uredno vratila sredstva.

– Kome sam ja donio korist ako je kredit vraćen, kao i pripadajuća kamata? Kako sam ja donio korist licima koja kasne sa vraćanjem kredita, a koja su priložila kolataral? Ljubazno vas molim da mi se objasni šta mi se stavlja na teret, ja nisam shvatio.. ili pripadam posebno glupim ljudima pa ne znam o čemu se ovdje radi, naveo je Ivanović.

Upitao je i da li je on kriv što IRF prethodno nije pokrenuo prinudnu naplatu.

Podsjetimo, Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Ivanovića, bivšeg ministra poljoprivrede Budimira Mugoše, bivšeg direktora Direktorata za IPARD plaćanje u tadašnjem Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Blagote Radulovića i bivšeg izvršnog direktora IRF Zorana Vukčevića. Tužilaštvo tereti i procjenitelja Milana Adžić. Optužnica je podignuta protiv bivšeg ministara poljoprivrede Petra Ivanovića i Budimira Mugoše, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, prilikom raspodjele sredstava iz kredita Razvojnog fonda Abu Dabija od 2015. do 2017.godine. 

Optužnicom je, kako je navedeno, obuhvaćen bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević i nekadašnji direktor Direktorata za plaćanje u Ministarstvu poljoprivrede Blagota Radulović.

Vukčević: Obaveza Ministarstva bila da definiše kreditne uslove

Tužilac Vukas Radonjić ostao je pri navodima optužnice, dok su svi advokati odbrane tražili da se obustavi postupak, a neki da se vrati na doradu, uz ocjenu da nema bića krivičnog djela za koja se okrivljeni terete.

Okrivljeni Zoran Vukčević kazao je da nije na IRF-u bilo da definiše kreditne uslove sa krajnim korisnikom tj. procjenjuje kolateral kojim se kreditni aranžman odobrava. To je, kako je naveo, shodno Ugovoru o poslovnoj saradnji, bila obaveza Ministarstva poljoprivrede.

– Uloga IRF odnosila se isključivo na formalno-pravni aspekt hipoteke, naveo je on.

DAN

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …