Isključenje Milovića: Slučaj Čamgoz došao na naplatu

Predsjedništvo Pokreta Evropa sad (PES) juče je isključilo aktuelnog ministra pravde Andreja Milovića iz stranke, a jedan od razloga za to je navodno neizručenje turskog državljanina Binalija Čamgoza Turskoj.

Izvor “Vijesti” iz PES-a kazao je da su članovi Predsjedništva PES-a Miloviću zamjerili i “nesmotrene” izjave u Hrvatskoj, napad na bezbjednosni sektor, odnosno “ponašanje koje šteti partiji”.

Prema Statutu PES-a, član Pokreta može biti isključen iz partije ako grubo prekrši Statut, Program ili druge akte partije ili svojim ponašanjem narušava njen ugled i imovinu. Predlog za isključenje, sa obrazloženjem i navođenjem konkretnih razloga, može podnijeti svaki član iii organ Pokreta, izvršnom odboru pisanim putem. Odluku o isključenju iz članstva donosi lzvršni odbor, a konačnu odluku Predsjedništvo.

Drugi izvor iz vrha PES-a je na pitanje “Vijesti” da li je Milović kršio Statut, nanio štetu ugledu partije ili oboje, odgovorio “da posljedica sama po sebi govori o uzroku”.

PES je saopštio i da su juče zbog kršenja odredbi Statuta, raspušteni odbori u Podgorici i Baru.

Iz vrha PES-a su “Vijestima” rekli da je u pitanju “malo kućno spremanje”.

Iz PES-a juče niko nije želio zvanično da odgovori zašto je Milović smijenjen i koliko članova Predsjedništva je bilo za njegovu smjenu. Milović se, takođe, juče nije oglašavao.

Milović je juče otputovao u Brisel u zvaničnu posjetu. U Platformi objavljenoj na sajtu Vlade navedeno je da će u Briselu boraviti od 25. do 28. februara “zbog susreta na najvišem nivou sa zvaničnicima briselske administracije”.

Iz PES-a su najavili i smjenu Milovića sa pozicije ministra pravde.

“Pozicija gospodina Milovića u Vladi Crne Gore biće otvorena uoči planirane rekonstrukcije 44. Vlade, a u skladu sa ostvarenim rezultatima u oblastima vladavine prava i evropskih integracija”, saopštio je PES.

Za novog člana Predsjedništva PES-a predložen je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Predlog Predsjedništva će se, kako je najavljeno, razmotriti na nadležnim partijskim organima.

“Politička kičma” i “rekla-kazala” priče

Milović je odlučio da ne izruči Čamgoza, uprkos suprotnim stavovima Višeg, Apelacionog i Ustavnog suda, kao i Upravnog suda u postupku u kojem je odbijen njegov zahtjev za dobijanje političkog azila. Turska ga traži zbog optužbi za teška krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, dok se Milović poziva na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i praksu Evropskog suda za ljudska prava, tvrdeći da bi Čamgoz u Turskoj bio izložen političkom progonu jer je Kurd, kao i da u zatvoru ne bi mogao imati odgovarajuće liječenje.

Kako su “Vijesti” nedavno pisale, Turska očekuje da Crna Gora nađe način da joj preda Čamgoza i da se taj slučaj mora nekako riješiti prije kraja marta, kad bi Spajić trebalo da putuje na ekonomski forum u Istanbulu i sastane se s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Sagovornik iz PES-a je, kao jednu od “ugroženih investicija”, pomenuo put koji bi povezao Bosnu i Hercegovinu (BiH) s Kosovom preko Pljevalja i Bijelog Polja, za koji su turske kompanije zainteresovane.

Tokom rasprave sa poslanicima GP URA na Ustavnom odboru, Milović je nedavno rekao da su udari na njega, udari na Milojka Spajića.

“Vi znate da sam ja politička kičma Milojka Spajića i da kad slomite tu kičmu, slomili ste njega. Ne može vam to poći za rukom, nemate dokaze. Kao što ste montirali aferu Do Kvon… Dovešćemo jednog čovjeka koji će svjedočiti gdje ste vi rekli ko ga je prebacio preko granice, u kojem autu. Znate možda na koga mislim. Taj čovjek je iz javnog života i kredibilan”.

Provjerite slična mjesta

Upozorenje zbog pojačane opasnosti od požara

Zbog pojačane opasnosti od požara, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore upozorava građane da ne pale …