Đuranović: Ograničavanje marži i uvođenje radne nedjelje bilo bi pogubno

,,Ideja o povratku radne nedjelje krupno utiče na porodicu svih radnika u trgovinama koja nedjeljom, konačno, posljednjih godina uspijeva da se skupi i provede zajedno dan. Bez dogovora sa predstavnicima zaposlenih u trgovini i poslodavcima, samovoljno, kao da prepisuje od dugogodišnjeg šefa države i DPS-a, misleći da je država njegova prćija. Koliko do juče su se GLASNO borili protiv, ali ih sad neki VIŠI interesi okrenuše protiv radnika, kojih je u trgovinama desetine hiljada”, saopštio je danas član Predsjedništva Građanskog pokreta URA Miodrag Đuranović.

On ističe i da ideja o ograničavanju trgovačkih marži predstavlja direktno miješanje u principe tržišne ekonomije, određivanje marži na stotine, a kod većih firmi i hiljade artikala koje će mnogima ugrožiti poslovanje. ,,Pogotovo će mali i srednji trgovci biti ugroženi, a ako pogledaju bilanse, kao izuzetni ekonomisti, Spajić i Krvavac će vidjeti da je dobit sistemskih marketa 2,8 odsto od prihoda, što znači da ako predložene mjere obore maržu za 3 odsto, a to je više nego realno, poslodavci će biti nerentabilni i ne da neće imati dobit, a država porez na dobit, nego neće moći ni obaveze da servisiraju. Ako im uzmemo nekoliko procenata marže, koja je fakturna inače oko 15-tak procenata, kako će opstati???Je li moguće da nas ne zanima mišljenje velikih poslodavaca koji zapošljavaju, daju plate i plaćaju poreze i doprinose za hiljade i hiljade radnika? Zašto ovo nijesu uradile najmoćnije države u Evropi, Njemačka, Švajcarska, Franckuska? Zato što nemaju genijalce kao što mi imamo, koji na ovaj način za kratak vremenski period mogu da zatvore mnoge firme u Crnoj Gori. Zašto se ne bi sjelo sa njima za sto i dogovorio najbolji model, kojim bi građani bili zadovoljni, a ne bi se ugrozilo poslovanje privrednika? Mi smo visokouvozna zemlja i ne možemo uticati na ogroman broj proizvoda koje uvozimo. A šta Spajić i ekipa rade da domaću proizvodnju podignu?”, pita se Đuranović.

,,Zar nije cilj ove Vlade skidanje sa jasli države što većeg broja zaposlenih tako što ćemo motivisati preduzetnike da sami započnu biznis i tako plaćajuci poreze i doprinose dopune budžet i pomognu svojoj državi? Populistički potezi koji prijete da unište privredu, zaduženja koja su već bila, a tek će biti (krijući od javnosti), svakim danom sve više jasno pokazuju ko je Milojko Spajić i kakav je ekonomski stručnjak. Lažni car Šćepan Mali je došao iz Singapura da nas ojadi, pa će se opet bez problema tamo vratiti. On nije ni ranije, a čini se da ni sada ne želi svoju sudbinu da veže za Crnu Goru, zbog čega se očigledno ne libi da uvede državu u probleme zbog kojih će građanke i građani ispaštati decenijama”, zaključuje Đuranović.

Provjerite slična mjesta

Otkriće misterioznog grada pod vodom šokiralo naučnike: Ovo bi moglo promijeniti ljudsku istoriju

Nađeni ostaci drevne civilizacije u zaljevu Khambhat, koji leži dužinom zapadne obale Indije, predstavljaju senzacionalno …