ŠVERC CIGARETA: Milionske duvanske pošiljke stižu iz Dubaija


Nakon što su hrvatski mediji objavili da je naručilac cigareta koje su zaplijenjene prije dva mjeseca u Luci Bar preduzeće “Stefan rex“ iz Zagreba, potvrđeno je samo da svjetski tokovi švercovanih cigareta funkcionišu i da odavno glavni promet kreće iz Dubaija.
Cigarete bez akciznih markica, vrijedne više od milion i po eura, završile su u decembru svoj put u Slobodnoj zoni Luke Bar, gdje su stigle iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Crnogorski carinici su ih zaplijenili nakon što se nije pojavio primalac – zagrebačka firma “Stefan Rex”, koja je na crnoj listi nelegalnog prometa duvana.

Vrijednost zaplijenjenih cigareta procjenjuje se na više od 1,6 milona eura, a u kontejneru su pronađena ukupno tri brenda cigareta.

“Crnogorska luka Bar ranije je od međunarodnih institucija označena kao ključno čvoriste za šverc ilegalnih cigareta, odakle su prevezene na tržište Europske unije. U akcijama crnogorske policije i Uprave carina te zemlje prošle godine zaplijenjene su tone cigareta bez nadzornih markica. Vlada je zabranila i skladištenje duvanskih proizvoda na teritoriju Slobodne zone Luka Bar”, pisao je portal “Direktno”.

Oni navode da prema podacima registra Trgovačkog suda firma “Stefan Rex” ima sjedište u centru Zagreba, na adresi Ilica 49 i primarno je navedeno da je “Stefan Rex” društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge, turistička agencija, osnovano sa 69.010 eura kapitala. Kao vlasnik i direktor naveden je Sanjin Uremović na zagrebačkoj adresi, koji ima još šest drugih preduzeća, a posljednji finansijski izvještaj za firmu, koji je naveden na stranicama registra, predat je za 2021. godinu.

Sagovornik Portala RTCG ranije je kazao da se poslije prestanka velikih švercerskih poslova na crnogorskom primorju koje su vodile italijanske mafijaške organizacije, šverc preselio u Dubai, kao i da je to trenutno najvažnije čvorište i raskrsnica za šverc cigareta za sjevernu Afriku, Aziju, Bliski Istok, ali i evropske zemlje, poput Italije, Francuske, Španije i Češke. Hemijsko-biološka analiza cigareta koje stižu sa tih destinacija pokazala je da su one ne samo švercovane već i ilegalno proizvedene, mimo važećih standarda i propisa, pa se u njima nerijetko nalaze tragovi štetnih supstanci.

(Foto: Uprava carina Crne Gore)
Ovaj izvor objašnjava i da i jedna poznata hrvatska fabrika duvana ima poslovne veze sa „Iran tobako kompani“, i da u Sariji, glavnom gradu oblasti Mazahadar, hrvatska kompanija ima svoju fabriku gdje se proizvode lažne cigarete, ili cigarete sa falsifikovanim markicama poznatih brendova. “Ta hrvatska kompanija u Iranu godišnje proizvede šest i po milijardi cigareta”.

Od njih se kasnije lažnim markama prave brendovi „Filip Moris“, „Rejnolds“, „Britiš tobako“, „Rotmans“ i druge“, kaže ovaj izvor. Preko Dubaija, dodaje on, radi i poznata makedonska kompanija, koja falsifikovanim cigaretama navodno snabdijeva Filipine i Singapur. Po njegovim riječima u Dubaiju sada ima čak šezedeset predstavništava firmi za promet cigareta u slobodnim zonama. Među njima su i poznate kompanije, kao što su „Filip Moris“, „Rejnolds“, „Britiš tobako“, „Amerikan tobako“ i mnoge druge.

Među najjačim firmama koje posluju sa Balkanom iz slobodne zone u Dubaiju bile su, ili su još, između ostalih „FZE Liberti“i „Cuae“, obije na poznatim adesama. Sa Balkanom veze ima, ili je povezano, još desetak kompanija iz Dubaija, kao i “Istern kompani“ iz Egipta. Portal RTCG je u nekoliko navrata pisao o putevima šverca duvana na Balkanu, posebno preko Crne Gore.

Vrlo detaljno smo podsjetili na šverc duvana devedestih preko naše države, koji su vodile italijanske mafijaške organizacije.

Naš dobro obaviješteni izvor nam je otkrio da je preko Crne Gore prometovano cigareta u vrijednosti od oko jedanaest milijardi eura, od čega je tri milijarde pripalo italijanskoj mafiji. Ovaj izvor je vrlo detaljno opisao kako je novac stečen od prodaje cigatreta iznošen diplomatskom poštom iz Crne Gore na Kipar i u Grčku, i kako se preko Engleske i Beliza prao i vraćao u Crnu Goru. Prema podacima njemačkih istražitelja, šverc duvana preko Crne Gore u tim razmjerama je tekao sve do 2001. godine.

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …