Šimun krivi Radulović i za liste čekanja u Kliničkom

Komisija Ministarstva zdravlja utvrdila je da je juče smijenjena direktorica Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici dr Ljiljana Radulović tokom svog trogodišnjeg mandata na toj funkciji kršila zakone i druge pojedinačne i opšte pravne akte koji se tiču zapošljavanja, finansijskog poslovanja, zdravstvene zaštite i dopunskog rada. To je “Danu” saopšteno u Ministarstvu zdravlja.

– U određenim segmentima poslovanja utvrđene su nepravilnosti koje smo proslijedili nadležnim organima na upoznavanje i eventualno dalje postupanje – odgovorili su nam iz ministarstva na pitanje da li su utvrdili nepravilnosti za koje su bili obavezni da ih prijave drugim nadležnim organima, policiji i tužilaštvu.

Vlada Crne Gore juče je na predlog ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna razriješila Ljiljanu Radulović i na njeno mjesto imenovala kardiohirurga iz te ustanove Aleksandra Radovića. Smijenjen je i medicinski direktor dr Zoran Terzić, a tu funkciju ubuduće će, po odluci ministra Šimuna, obavljati ortoped Goran Pešić.

Ministar zdravlja formirao je komisiju za kontrolu rada zdravstvenih ustanova čiji je osnivač država, sa zadatkom da izvrši kontrole u zdravstvenim ustanovama. Ta komisija izvršila je kontrolu rada Kliničkog centra Crne Gore 18. januara i na osnovu uvida u dio dostavljene dokumentacije za 2023. godinu utvrdila niz nepravilnosti, koje je predočila u izvještaju.

– Iz navedenog izvještaja proizilazi da direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović nije postupala u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Zakonom o radu, Zakonom o objedinjenoj registraciji i sistemu izvještavanja o obračunu i naplati poreza i doprinosa, te sa Pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika, kao i da nije poštovala druge opšte i pojedinačne akte, što je bila njena obaveza kao organa rukovođenja KCCG – saopšteno je “Danu” iz tog resora.

Odbila da komentariše smjenu

Ljiljana Radulović juče nije željela da komentariše svoju smjenu na sjednici Vlade. Inače, menadžment KCCG oglasio se dva dana ranije, a nakon što je ministar Šimun saopštio novinarima da je predložio Vladi da smijeni Ljiljanu Radulović.

U saopštenju sada bivšeg menadžmenta KCCG ističe se da su ponosni na sve zajedničke rezultate, da ih ne interesuju funkcije, te da su ranije odbili ministarsku i poslaničku.

Izrazili su nadu da će Vlada adekvatno cijeniti njihov rad i “objektivno se izjasniti o inicijativi za razrješenje nekoliko mjeseci pred istek mandata, koja nema argumentovane, ali je moguće da ima lične motive”.

Prema podacima ministarstva, komisija je utvrdila da je prilikom zaključivanja više ugovora o radu na određeno vrijeme postupano suprotno odredbama Zakona o radu, s obzirom da su navedeni ugovori u vrijeme trajanja već postojećih ugovora o radu, u budućem vremenu, mimo zakonskih procedura i osnova, što ukazuje da su zaključeni protivno odredbama materijalnog prava, jer je jedino zaključivanjem aneksa ugovora bilo moguće produžiti iste.

DAN

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …