Pritvor do 30 dana za Mijajlovića i 10 uhapšenih

Sutkinja za istragu Višeg suda Suzana Mugoša odredila je pritvor do 30 dana za svih 11 uhapšenih članova navodne kriminalne organizacije kojima se na teret stavlja više krivičnih djela, uključujući i šverc cigareta.

Navodna kriminalna grupa na čijem čelu se, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, nalazio biznismen Aleksandar Mijajlović, cigarete za krijumčarenje dobavljala je u ogromnim količinama iz inostranstva, a uvozili su ih, kako se sumnja, preko Luke Bar.

Kriminalna grupa je otkrivena na osnovu “skaj” prepiski koje su dostavljene posredstvom Europola. Navodni članovi kriminalne organizacije praćeni su od sredine 2020. godine do polovine 2022. godine. Cigarete su stizale u turama, u velikim količinama, nikada ispod 1.000 paketa. Preko firmi, koje za sada nijesu otkrivene, dogovarali su uvoz cigareta koje su skladištili u Luci Bar.

Navodni pripadnici kriminalne grupe, osim za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje i zloupotrebu službenog položaja, terete se i za pranje para. Istražitelji još nijesu utvrdili koja je ukupna količina krijumčarenih cigareta koja se uhapšenima stavlja na teret. Kako se sumnja, neki od osumnjičenih su novac stečen krijumčarenjem cigareta ulagali u legalne poslove.

Hapšenje osumnjičenih za šverc cigareta počelo je u ponedjeljak kada su, osim Mijajlovića, uhapšeni Golub Vojinović, Dejan Jokić, komandir granične policije Dragan Backović, Mirko Mijušković, Radoje Rabrenović, Zoran Đukanović i Milan Vukadinović.

U utorak su uhapšeni policijski službenik Milenko Mića Rabrenović, inače bivši šef obezbjeđenja Veselina Veljovića, kao i Milan Rogač i Mileta Simanić iz Nikšića,  u odnosu na koje je formiran drugi predmet.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …