ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s delegacijom Udruženja njemačke privrede za Istočnu Evropu koja je u radnoj posjeti našoj državi.

Delegaciju sačinjenu od 16 privrednika i predstavnika njemačkog resornog ministarstva predvodio je potpredsjednik BASF grupe dr Thomas Narbeshuber, a u radu sastanka učestvovali su ambasador Njemačke Peter Felten, potpredsjednici Privredne komore Pavle D. Radovanović i Nikola Vujović, direktorica Sektora udruženja Slavica Pavlović i sekretarka Koordinacionog odbora energetske efikasnosti i zaštite životne sredine Milena Rmuš.

Razgovarano je o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje Crne Gore i Njemačke, valorizaciji investicionih potencijala, mogućnostima uključivanja njemačkih kompanija u razvojne projekte u našoj zemlji, kao i o zelenoj tranziciji odnosno ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog poglavlja 27 u pregovorima sa EU.

Predsjednica Drakić upoznala je njemačke privrednike sa aktivnostima Komore, posebno apostrofirajući njen doprinos razvoju poslovnog ambijenta po mjeri privrede i internacionalizaciji poslovanja crnogorskih kompanija.

Istaknut je značajan doprinos njemačkih investicija/kompanija crnogorskom ekonomskom razvoju od obnove nezavisnosti, te naglašena potreba diverzifikacije naše ekonomije i privlačenja stranih investicija u proizvodne djelatnosti, te realizaciju infrastrukturnih i projekata iz zelene tranzicije.

Predstavnici njemačke delegacije pohvalili su pozitivna kretanja u pravcu stabilizacije političkog i ambijenta za privređivanje/investiranje, ukazali na trend rasta trgovinske razmjene između dvije države u prethodnom periodu, kao i na to da postoji još značajan prostor za njeno dalje povećanje. Posebno su se fokusirali na obnovljive izvore energije i zelenu tranziciju naše države, uz ocjenu da je riječ o vrlo važnom, iako skupom, procesu koji treba realizovati što prije kako bi se ostvarili njegovi značajni benefiti.

– Sprovođenje zelene agende doprinijeće konkurentnosti crnogorske ekonomije. Interesovanja za investiranje u ovu oblast ne nedostaje, ali je uglavnom problem u regulativi. Zato, kao poslovna udruženja, treba da poručimo Vladi da je zelena energija sektor koji raste i potrebno je da ga “otključa” za investicije – poručeno je sa sastanka.

Tokom skupa je posebno istaknut doprinos Privredne komore cirkularnoj ekonomiji, između ostalog i kreiranjem Mape puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji koja je osnov cirkularne strategije Vlade Crne Gore.

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …