Trgovci traže razgovor o maržama i kukaju: Presedan sa teškim posljedicama

U Privrednoj komori smatraju da bi eventualno ograničavanje trgovačkih marži treba da bude rezultat detaljnih analiza kao i partnerskog odnosa Vlade i privrede, a iz Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP) da bi takva jednostrana odluka bila presedan sa teškim posljedicama.

To su “Vijestima” saopštili iz te dvije organizacije nakon najavljene odluke o ograničavanju marži koje je pripremio kabinet potpredsjednika Vlade i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja, o kojoj Vlada treba da se izjasni do kraja sedmice. “Vijesti” su juče objavile detalje pripremljene odluke kojom bi se trgovačke marže za veliki broj proizvoda ograničile na pet do 15 odsto, u cilju zaustavljanja inflacije i očuvanja standarda građana.

Iz CUP-a, koji među članovima ima i nekoliko velikih trgovaca, nezvanično su kazali “Vijestima” da su iznenađeni medijskom najavom da se u Vladi razmatra mogućnost donošenja odluke o ograničavanju cijena.

“Vjerujemo da to ipak neće biti konačan stav Vlade. Takva odluka izazvala bi ogromne poremećaje na tržištu jer se odnosi na preko 5.000 artikala. Vlada mora biti svjesna da bi to bio jednostrani presedan sa teškim posljedicama. CUP, kao najjače poslodavačko udruženje, niti njegove članove, niko nije kontaktirao povodom odluke o ograničavanju cijena i svako njeno jednostrano donošenje biće na štetu i realnog sektora i građana. Ovakva namjera ne može biti dobar potez Vlade”, smatraju u CUP-u.

Iz te poslodavačke organizacije podsjećaju da je premijer Milojko Spajić nedavno govorio o inkluzivnom pristupu Vlade o svim pitanjima, a da je ovakva namjera Vlade da donese odluku bez konsultacija upravo suprotan pristup.

“Članovi CUP-a, ugledni privrednici koji su među najvećim poreskim kontributorima, su otvoreni za dijalog i spremni da sa Vladom razgovaraju o svim pitanjima vjerujući da odluke Vlade neće narušavati tržišne principe i negativno uticati na poslovni ambijent. Očekujemo dijalog na ovu i druge teme ekonomske politike. Svaki drugačiji pristup proizvodiće štetne posljedice po društvo”, kazali su “Vijestima” naglašavajući da se sistem teško gradi, posebno principi tržišne ekonomije, a veoma lako ruši ovakvim idejama koje nanose štetu ne samo realnom sektoru nego na kraju i Vladi i društvu u cjelini.

Iz Privredne komore navode da je 22. januara ove godine bio organizovan konsultativni sastanak privrednika sa Đeljošajem, nakon što su u komunikaciji sa Ministarstvom informisani da se razmišlja o donošenju mjera kojima bi se ograničile trgovačke marže.

“Do danas nijesmo dobili predlog za ograničavanje marži od Ministarstva ekonomskog razvoja ili Vlade, koji bismo analizirali sa privrednicima, i dali stručni osvrt kao krovna organizacija koja okuplja crnogorsku privredu”, saopštili su iz PKCG-a.

Oni navode da je njihov i stav privrednika tokom tog sastanka bio da ovakve mjere treba da budu rezultat detaljnih analiza, kao i partnerskog odnosa Vlade i privrede.

“Na tom stanovištu stojimo i danas, i protiv smo jednostranih poteza koji za rezultat mogu imati štetu, ne samo za pojedine sektore, već za cjelokupnu crnogorsku privredu. Pitanje svakog intervencionizma na tržištu jeste tema kojoj ćemo posvetiti dužnu pažnju, a kako smo razumjeli da će se predlog odluke naći na sjednici Vlade, Privredna komora će, nakon što bude dostupan, analizirati sve aspekte te odluke”, naveli su iz PKCG-a.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Đokaju 40 godina zatvora za ubistvo Šejle Bakije, Lješković: Uložićemo žalbu

Podgorica, (Media Biro) Ilir Đokaj osuđen je prvostepeno pred Višim sudom u Podgorici na 40 …