Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora obeležio 119. godina  postojanja Rotari Internacionale

Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora proslavio je svečanim skupom u hotelu Kraun Plaza, 119. godina od osnivanja Rotari Internacionale. Na poziv guvernera Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandra Radojičića, svečanosti je prisustovao kao poseban gost i aktuelni  predsednik Rotari Internacionale Gordon Mclanlly. Ova proslava je okupila preko četiri stotine gostiju, članova i prijatelja Rotarija.

Ovom prestižnom događaju su prisustvovali i Njihovo Kraljevsko Visočanstvo prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, direktor misije USAID Srbiji  Tod Andrews, predstavnik EU misije u Srbiji, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici Vlade i Skupštine Republike Srbije, predstavnici fondacija, biznis klubova i drugih organizacija, javne ličnosti. Na skupu su učestvovali predstavnici iz 19 država: Grčke, Mađarske, Rumunije, Moldavije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije, Turske, Gabona, Pakistana, Afrike, itd…

Predsednik Rotari Inertrnacionale Gordona Mclnally se zahvalio na  toplom gostoprimstvu i istakao da je Rotari Internacionala jedna velika međunarodna organizacija sa 1,4 miliona članova u 140 zemalja sveta i „svojim delovanjem činimo da svet postane bolje mesto za život“.

„Prvi put sam u Srbiji i došao sam da se uverim kako funkcionišu ovdašnji Rotari klubovi i kako realizuju svoje humanitarne projekte, posebno one u lokalnim zajednicama, kako bi poboljšali život ljudi. Kroz svojih osam avenija delovanja bavimo se: održavanjem mira u svetu i rešavanjem konflikata, zdravljem majki i dece, obezbeđivanjem čiste vode, opismenjavanjem, ekonomskim razvojem lolalnih zajednica, prevencijom i sprečavanjem bolesti i ekologijom. Ove godine imamo i poseban fokus na mentalno zdravlje. Prepoznali smo da je metalno zdravlje u svetu pred izazovima i da treba unaprediti institucije za negu metalnog zdravlja,“, naveo je Mclnally.

Guverner Rotari Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić je naglasio da najveći broj  projekata su usmereni na obrazovanje mladih, međunarodnu saradnju i promociju mira, kao i na zdravstvenu prvenciju.

„Stalni focus će biti i na mentalnom zdravlju, osnaživanju žena, kao i na podršci jednakosti različitosti i inkluziji. To svakako dodatno osvetljava naš rotarijanski put i obavezuje na savestan, odgovoran i požrtvovan rad koji će uvek biti usmeren ka stvaranju pravih vrednosti i pružanja pomoći tamo gde je potrebna, jer vreme u kome živimo je vrlo izazovno“, kazao je Radojičić.

Tokom boravka u Srbiji, predsednik Rotary Internacionale Gordon Mclanlly je posetio osnovnu školu Miloš Crnjanski u Beogradu, gde je održano drugo po redu okružno takmičenje osnovnih škola u programiranju i upravljanju dronovima i mBot robotima, kao i košarkaše u kolicima Crverna Zvezda i Sofia Balkan koji su hali Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije odigrali košarkašku utakmicu u njegovu čast. Imao je sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova, kao i prijem kod Njegovog Kraljevskog Visočanstva prestolonaslednika Aleksandra i princeze Katarine Karađorđevića, gde je obišao Beli dvor i upoznao se sa istorijom, zaostavštinom i kulturnim nasleđem naše zemlje.  Predseenik Rotari Intetnacionale Gordon Mclanlly imao je čast da otvori izložbu pod nazivom “Rotarijanci – društvena elita u Srbiji (1928-1941.)” u Muzeju knjige i putovanja na Banjici. Predstavili smo javnosti Rotari pre Drugog svetskog rata, u nekom drugom vremenu i sudbine najistaknutijih članova: Milana Stojadinovića, Stevana Ćirića, Gedeona Dundjerskog, Adolfa Minha, Mike Alasa, Iva Andrića, Stevana Pavlovića, Eda Markovića, Vlade Teokarevića, Ferdinanda Gramberga…

I na kraju posete, predsednik Rotari Internacionale Mclanlly je bio gost Radio Tevezije Srbije, gde je dao kratak interviju, o radu Rotarija u svetu i utiscima o poseti Rotari Distriktu Srbija i Crna Gora.

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …