EIB: Vlada čuva državu od fiskalnih rizika, otvaramo kancelariju u Podgorici kao izraz povjerenja

Evropska investiciona banka uskoro otvara kancelariju u Podgorici. To je izraz povjerenja u institucije i mjera posvećenosti razvoju Crne Gore – poručili su članovi delegacije Evropske investicione banke koja na čelu sa potpredsjednikom Kirjakosom Kakourisom boravi u posjeti Crnoj Gori a povodom potpisivanja Ugovora o donaciji 11 miliona eura vrijednog granta Evropske unije za oblast obrazovanja.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija i istakao da će grant od 11 miliona dati snažan impuls modernizaciji i opremanju 13 obrazovnih ustanova širom Crne Gore. “Ulaganje u prosvjetu je investicija za budućnost. Drago nam je što se Evropska unija još jednom potvrđuje kao naš partner na tom putu” kazao je premijer.

U razgovoru sa delegacijom EIB-a premijer je predstavio plan razvoja Crne Gore do 2030. godine, koji se oslanja na intenziviranje projekata saobraćajne infrastrukture prvenstveno kroz gradnju mreže autopteva ali i kroz modernizaciju željezničke infrastrukture. On je poručio da ravnomjernog regionalnog razvoja nema bez jačanja saobraćajnih veza i istakao da je najava o nastavku gradnje autoputa već probudila interesovanje stranih investitora za ulaganja u sjever Crne Gore.

Predstavnici EIB-a su informisali premijera o namjeri diversifikacije saradnje sa Crnom Gorom i kazali da osim projekata u oblasti saobraćaja i podrške malim i srednjim preduzećima postoji prostor za jačanje saradnje u drugim oblastima, poput prosvjete.

Vaša strateška vizija i promišljanje u pogledu finansiranja važnih projekta čuva zemlju od fiskalnih rizika. To je dobar, odgovoran i drugačiji pristup. Stoga sa pažnjom pratimo Vaše aktivnosti i želimo unaprjeđenje saradnje po svim osnovama. Jedan od izraza našeg odnosa prema Crnoj Gori je i odluka o otvaranju kancelarije u Podgorici, poručili su iz EIB-a.

Provjerite slična mjesta

Đokaju 40 godina zatvora za ubistvo Šejle Bakije, Lješković: Uložićemo žalbu

Podgorica, (Media Biro) Ilir Đokaj osuđen je prvostepeno pred Višim sudom u Podgorici na 40 …