Đaci od danas u klupama, nastavnici u ljetnji raspust s većim platama

Glavni odbor Sindikata prosvjete usvojio je predlog Vlade da im se od 1. jula uveća zarada deset odsto bruto, po koeficijentima, a od 1. septembra će dobiti još sedam odsto neto, odnosno kumulativno će dobiti 17 odsto neto uvećanja. Donijeli su odluku da prekidaju štrajk u školama i vrtićima – đaci od danas idu na časove.

Trebalo bi danas ili sjutra sa Vladom da potpišu usvojeni sporazum.

Predsjednik Sindikata Radomir Božović rekao je novinarima sinoć na konferenciji da je ponuda Vlade, odnosno premijera Milojka Spajića u suštini ono što su i tražili. Prvim uvećanjem na ljeto dobijaju ono što je bilo propisano Granskim kolektivnim ugovorom, a drugim dijelom, od septembra, se realizuje propisana stavka po kojoj početkom 2025. godine treba da dobiju dodatnih deset odsto na zaradu.

Detalje i modalitete uvećanja zarada ne znamo još precizno – rekao je Božović.

Većina članova Glavnog odbora podržala je prijedlog Vlade – za je glasalo njih 43 od 46, dvoje je bilo protiv, a jedan član se nije izjasnio.

Časovi će biti nadoknađeni
Iz Sindikata prosvjete je rečeno da će se propuštena nastava usljed štrajka nadoknaditi subotom, da zavisi od škola kako uredi taj dio, ali da ne moraju da to budu nastavni dani, već mogu da se organizuju dani talenata, sporta… Božović je kazao da je bilo hajke da će djeca ostati bez znanja i obrazovanja, što se, kako je rekao, neće desiti.

Istakao je da nijesu, ipak, prezadovoljni ponudom, ali i da su imali neravnopravnu borbu. Kazao je da je prvi put osjetio na svojoj koži kako se boriti sa sistemom, odnosno državom, koja je odbijala da im od januara uveća platu za deset odsto. Božović je ispričao i da su tokom organizacije štrajka suočavali sa velikim pritiscima, posebno, kako je kazao, od pojedinih direktora škola, koji se se obračunavali sa njima ,,KGB metodama“. Predsjednik Sidnikata je rekao da će oni biti prvi u redu kada bude trebalo da se primi uvećana plata.

Ne mogu da kažem da smo izašli kao pobjednici, ali nijesmo ni kao gubitnici. Naša misija je da nam sistem bude bolji i da nastavni kadar bude zadovoljan – kazao je Božović.

Nema sankcija za štrajkače
Istakao je i da juče razgovarao sa ministarkom prosvjete, nauke i inovacija, te da očekuju, kao što je bilo riječi i na sastanku preskinoć, da ne bude sankcija prema nastavnicima koji su štrajkovali. Očekuje se i da Ministarstvo povuče tužbu koju je pokrenulo protiv Sindikata, jer smatraju da je štrajk pokrenut mimo zakona.

U nedelju ujutru imali smo 160 škola sa 50 odsto štrajkača. Poslije sastanka sa ministarkom imali smo 138 skola. Tako da, šta je bilo u nedelju veče i ponedeljak ujutru, ne mogu vam reći. Ako misle da se revanširaju zaposlenima koji su bili u štrajku, mislim da nije to pravi način – rekao je Božović.

On je ponovio da će oni povući prijave koje su podnijeli Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova.

Šta je minimum rada
Sindikat i Ministarstvo su se u prethodnom periodu sukobljavali zbog akta o minimumu procesa rada. Kada su pokrenuli štrajk, Sindikat je donio samoinicijativno akt o minimumu procesa rada, jer smatraju da je aktuelni nevažeći, iz 2006.godine, a po kom treba navodno da drže časove 45 minuta. Radnička organizacije je donijela propis po kom nastavnici nijesu morali da drže nastavu, već samo da dolaze u školu četiri sata i uređuju administrativne obaveze. To su učinili po uzoru na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Iz Sindikata su poručivali da su ranije u više navrata tražili od Ministarstav da donese novi akt, što ih ej obavezivalo da učine po Zakonu o štrajku, koji je donešen 2015.godine, ali taj resor to nije učinio.

Sindikalci su optuživali Ministarstvo za nedemokratičnost, da urušavaju njihovo ustavno pravo na štrajk, ali su im iz Ministarstva odgovarali da se mora poštovati uredba iz 2006.godine.

Očekujemo da Ministarstvo narednih dana preda Agenciji predlog za donošenje akta o minimumu procesa rada u predškolskom i osnovnom obrazovanju – rekao je Božović sinoć na konferenciji.

Predstavnici Vlade i Sindikata prosvjete nakon tri sata razgovora dogovorili su se u utorak veče kako treba da im se zarade uvežaju, ali su prosvjetari nastavili da štrajkuju, jer su čekali da dobiju zvaničnu ponudu od premijera Milojka Spajića.

Provjerite slična mjesta

Vujičići napustili grad i na selu se bave  proizvodnjom kozjih proizvoda i seoskim turizmom! 

Bračni par Jelena i Slobodan Vujičić su po vokaciji diplomirani pravnici, oboje su rođeni u …