Crnogorska i Barska plovidba ne poštuju plan otplate: Za 18 mjeseci državi nisu vratili ni cent duga

Državna preduzeća Crnogorska plovidba i Barska plovidba nisu vratile nijedan cent duga državi od avgusta 2022. godine, kada je Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donijela rješenje u kome je navedeno da je pomoć koju su ta dva preduzeća dobijala od Vlade nezakonita. Istim rješenjem tražen je plan otplate duga. Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva su nam kazali da je plan otplate sačinjen, ali da ova preduzeća do sada državi nisu uplatila nijedan euro po osnovu duga koji imaju prema državi. Prilikom donošenja rješenja, polovinom 2022. godine, utvrđeno je da je dug Barske plovidbe prema državi šest miliona, a Crnogorske plovidbe 26,85 miliona eura, kazali su “Danu” iz MSP-a.

– Crnogorska plovidba a.d. Kotor, nakon donošenja rješenja Agencije za zaštitu konkurencije, nije vršila uplate u državni budžet, po osnovu neusklađene državne pomoći. Plan otplate duga postoji i izrađen je nakon donošenja navedenog rješenja Agencije. Otplata po ovom planu još nije otpočela. Barska plovidba a.d. je, tokom 2022. godine, uplatila u državni budžet novčana sredstva u ukupnom iznosu od 3.238.350 eura, na ime januarske i julske rate iz 2021. godine koje je Ministarstvo finansija uplatilo kineskoj Eksim banci. Plan otplate duga postoji i izrađen je nakon donošenja navedenog rješenja Agencije. Otplata po ovom planu još nije otpočela – kazali su nam iz resora koji vodi Filip Radulović.

Ako bude potrebe, mogu prinudno naplatiti potraživanja

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva kazali su da su planovi otplate za oba privredna društva blagovremeno dostavljeni od strane Ministarstva kapitalnih investicija (kao pravnog prethodnika Ministarsta saobraćaja i pomorstva), kako Ministarstvu finansija, tako i Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

– Stoga, cijenimo da će nadležni organi, ukoliko se za tim ukaže potreba, preduzeti mjere prinudne naplate potraživanja definisanih planom otplate – naveli su iz ministarstva.

Istakli su da je Crnogorska plovidba u 2023. godini u svim kvartalima ostvarila pozitivan finansijski efekat, i imaće oko 300 hiljada dobiti u prošloj godini.

DAN

Provjerite slična mjesta

Upozorenje zbog pojačane opasnosti od požara

Zbog pojačane opasnosti od požara, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore upozorava građane da ne pale …