VODONIK MOŽE BITI NOSILAC ENERGETSKE EVOLUCIJE CRNE GORE

Vodonik je poslovna prilika za kompanije u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku na temu predstavljanja projekta izrade Strategije zelenog vodonika koji je 20. februara organizovalo Ministarstvo energetike i rudarstva u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore.

Naime, na zahtjev Ministarstva energetike i rudarstva u prethodnom periodu otpočela je izrada Strategije zelenog vodonika, koju je podržao GIZ, odnosno Vlada Njemačke kroz program Međunarodne klimatske inicijative (IKI). Ovim programom se podržava razvoj procesa, metodologija i instrumenata za dugoročno planiranje dekarbonizacije i integracije klimatskih i ekonomskih ciljeva transformacije sa značajnim potencijalom za održivi i klimatski prihvatljiv razvoj. Projektom se doprinosi ispunjenju klimatskih i energetskih ciljeva navedenih Pariškim sporazumom, Sofijskom deklaracijom i Zelenom agenda za Zapadni Balkan čiji je Crna Gora potpisnica.

Uvođenje vodonika doprinijelo bi energetskoj evoluciji Crne Gore, kao međunarodno prepoznatog potencijalnog energetskog haba, kroz detaljno sagledavanje i analiziranje potencijala vodonika i postavljanje jasne vizije korištenja ovog energenta. Intencija ovog projekta je kreiranje politike postepene zamjene fosilnih goriva, podsticanjem industrijskog razvoja, međunarodne saradnju u ovom polju, i podržavanjem plana održivog razvoja naše zemlje.

Tokom sastanka je ocijenjeno da je vodonik dominantna tema u svijetu koja se percipira kao budućnost koju treba izgraditi i to u etapama. Vodonik je ostvarljivi potencijal održivog razvoja i treba ga uvesti u energetski i zakonodavni sistem, afirmisati državnim podsticajima, a privreda može da učestvuje u ovoj oblasti kao proizvođač i korisnik ovog resursa za produkciju dodatne vrijednosti.

Privrednici su apostrofirali da trenutno u Crnoj Gori ne postoji infrastruktura za skladištenje vodonika, kao ni njegovi korisnici, ali da zeleni vodonik predstavlja dobar investicioni potencijal u periodu koji slijedi. Struja iz vodonika je trenutno skuplja nego iz drugih izvora, ali će vremenom njena proizvodna cijena padati a prodajna rasti. Primjena energije vodonika očekuje se u budućnosti, između ostalog, u metalskoj industriji i saobraćaju. Evropa snažno podržava hidrogenizaciju energetike i Crna Gora će težiti da privuče sredstva iz njenih fondova, za šta je preduslov kreiranje Strategije i zakonodavstva, te apliciranje sa projektima koji se odnose na zeleni vodonik.

Skup je otvorio sekretar Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore Ranko Vukmirović, a u radu su, pored predstavnika privrede, učestvovali predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva, konsultanti angažovani za izradu Strategije kao i domaći eksperti članovi konsultantskog tima.

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …