Sindikat prosvete u načelu prihvatio predlog Vlade, kraj štrajka

Sindikat prosvete prihvatio je u načelu predlog Vlade koji je jutros sastavljen, a koji je utvrđen sinoć na sastanku Sindikata i  premijera Milojka Spajića.

Kako nezvanično saznajemo, prosvetari nisu saglasni da se koeficijenti stave u Zakon o zaradama, već da se oni i dalje definišu Grandskim kolektivnim ugovorom.

Prema informacijama Vijesti, većina članova GO procijenila je da u ovom trenutku teško mogu biti ispregovarani bolji uslovi.

Oko 60 odsto prosvjetnih radnika u crnogorskim školama od ponedjeljka je obustavilo nastavu.

Prosvjetari su tražili da se poštuje Granski kolektivni ugovor (GKU), prema kojem ih je sljedovalo 10 odsto bruto povećanja od 1. januara ove godine.

Odredba GKU, oko koje su se Sindikat i Vlada sporili, predviđa da će se, zavisno od makroekonomskih parametara i limita potrošnje koji budu utvrđeni za 2023. i 2024. godinu, saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, koeficijenti složenosti poslova “dodatno razmotriti, o čemu će se donijeti poseban Sporazum ugovornih strana do kraja fiskalne 2023. i 2024. godine”.

Nastavnici su tvrdili i da je bilo pritisaka na članstvo.

Nakon nekoliko dana međusobnih optužbi za pritiske, podnošenja tužbi, obustave nastave, negodovanja roditelja, Sindikat prosvjete i Vlada sinoć su postigli dogovor – nastavnici će od 1. jula imati povećanje zarada za 10 odsto bruto, a onda od početka školske godine povećanje 17 odsto kumulativno.

Dogovor nije značio da nastava danas počinje, jer je Sindikat prosvjete čekao da im se dostavi pisana ponuda.

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …