Udar na vrh ekipe iz Granda: Velika akcija SDT-a i SPO-a protiv šverca cigareta

Aleksandar Aco Mijajlović bio je na čelu švercerske šeme cigareta, piše u zvaničnom dokumentu Uprave prihoda i carina iz avgusta 2022. godine.

Taj Podgoričanin i još sedam osoba, među kojima su i policijske starješine, uhapšeni su juče zbog sumnje da su počinili krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje.

Izvori Vijesti tvrde da je višemjesečna akcija rezultirala razbijanjem samog vrha takozvane Grand ekipe, ali da spisak uhapšenih nije konačan… Navodno, na tom spisaku su i vlasnici još jedne podgoričke kompanije

Mijajlović je, prema tim informacijama, rukovodio međunarodnim švercom cigareta, koordinišući brodovima koji su uplovljavali u barsku Luku.

Više funkcionera prethodne vlade označavalo je te osobe glavnim švercerima cigareta: “Ovi ljudi na čelu su kriminalne piramide”, kazao je bivši premijer Dritan Abazović, nakon što su ga kompanija Bemax, njen vlasnik Ranko Ubović, Mijajlović i bivši bezbjednjak Zoran Lazović tužili za klevetu zato što ih je označio kriminalcima.

Specijalni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić, objasnio je Vijestima da su tu akciju sproveli u saradnji sa evropskom obavještajnoj agencijom (EUROPOL), koja već godinama ovdašnjim istražiteljima dostavlja materijal na osnovu kojeg je uhapšeno više desetina osoba navodno povezanih sa organizovanim kriminalom.

“Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, uz asistenciju službenika Sektora za borbu protiv kriminala, su lišili slobode A.M. (Mijajlović),G.V. (Golub Vojinović), D.J. (Dejan Jokić),D.B. (Dragan Backović), M.M. (Mirko Mijušković) i R.R. (Radoje Rabrenović), zbog osnova sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje. Osumnjičeni će biti sprovedeni specijalnom tužiocu radi saslušanja u zakonskom roku”, kazao je Radonjić.

Nakon njih, uhapšene su još dvije osobe, od kojih je jedna Milan Vukadanović.

Mijalovićevog imena zvanično nema u firmi Bemax, iako godinama slovi za suvlasnika tog građevinskog giganta.

On je, međutim, direktor kompanije “Alec Montenegro”, čiji je osnivač Bemax. Takođe, član je Upravnog odbora firme “Arena B”, čiji je osnivač takođe zvanično Ubovićeva kompanija. Ovlašćeni je zatupnik i firme “S & I INVEST”, čiji je vlasnik takođe Bemax.

Njegov pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović saopštio je “Vijestima” da policija pretresom stana tog Podgoričanina nije pronašla ništa kompromitujuće.

“Oduzeli su zlatnik koji je njegovo dijete dobilo po rođenju, dva dječja laptopa, sat i automobil”, kazao je advokat nakon pretresa.

“Na osnovu operativnih aktivnosti službenika Uprave prihoda i carina, došli smo do operativnih saznanja da je jedan dio cigareta nelegalnim kanalima plasiran na sivo tržište na teritoriji Crne Gore, dok je drugi, odnosno, veći dio distribuiran prema zemijama iz okruženja, a skrivane su na ‘štek lokacijama’ u magacinima na široj teritoriji Podgorice – Tuzi, Danilovgrada i slično. Prethodno navedene kriminalne aktivnosti prema operativnim podacima podržavala je i obezjeđivala firma iz Podgorice… koji su između ostalog pružali logističku podršku povezanim licima i članovima ekipe takozvanog klana BEMAX”, navodi se u dokumentu.

Piše da su na osnovu operativnih podataka službenika Sektora za carinsku bezbjednost i kontrolu, došli do pouzdanih informacija da je klan “Grand” bio organizator nelegalnog protoka cigareta unutar i van teritorije Crne Gore, koji se odvijao decenijama…

“Čiji su organizatori lica Ranko Ubović i Aco Mijajlović, a današnji takozvani ‘BEMAX’ – građevinska firma, koja se po operativnim sananjima, pored legalnih poslova bavi i krijumčarenjem duvanskih proizvoda – cigareta i drugim nedozvoljenim aktivnostima. Službenici ovog sektora su radom na terenu došli do operativnih saznanja da su lica koja čine takozvanu grupu BEMAX u sprovođenju aktivnosti, cigarete dopremali inostranim brodovima u Slobodnu zonu Luke Bar, od kojih je jedan identifikovan pod nazivom RAFAELO”.

Objašnjava se da je po prispjeću, roba skladištena u Slobodnoj zoni Luke Bar, kako bi kasnije nakon stvorenih mogućnosti za krijumčare, odnosno stvaranja povoljnog momenta od strane organizatora, ušla u dalji postupak ilegalnog tranzita kroz Crnu Goru. Ovu aktivnost, prema operativnim sananjima, u prethodnom periodu su snažno podržavali određeni visokopozicionirani pripadnici Uprave policije koji su involvirani u kriminalnim strukturama, o čemu svjedoče i brojni izvještaji EUROPOL-a i međunarodnih istraga”, navodi se u dokumentu.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Đokaju 40 godina zatvora za ubistvo Šejle Bakije, Lješković: Uložićemo žalbu

Podgorica, (Media Biro) Ilir Đokaj osuđen je prvostepeno pred Višim sudom u Podgorici na 40 …