Tuži lutriju nakon što mu je rečeno da je njegov dobitak od 320 miliona eura bio greška

Čovjek koji je mislio da je osvojio Powerball jackpot od 340 miliona dolara (320 miliona eura) tužio je lutriju nakon što su administratori igre rekli da njihova web stranica greškom prikazuje samo njegove brojeve kao dobitnu kombinaciju.

Stanovnik Washingtona DC John Cheeks kupio je srećku Powerball lutrije koja je bila u središtu spora 6. januara 2023. Iako Cheeks nije vidio izvlačenje Powerballa sljedeći dan, vidio je svoje brojeve objavljene na web stranici lutrije DC dva dana kasnije.

Cifre na njegovom listiću bile su kombinacija porodičnih rođendana i drugih brojeva od ličnog značaja. Govoreći za NBC Washington, Cheeks je rekao: “Malo sam se uzbudio, ali nisam vikao, nisam vrištao. Samo sam pristojno nazvao prijatelja. Slikao sam kako mi je preporučio i to je to. Išao sam spavati.”

Ali onda su se stvari za Cheeksa okrenule na gore kada je otišao u ured za lutriju i igre na sreću (OLG) kako bi otkupio svoj listić. Sudski dokumenti navode da su administratori odbili Cheeksov zahtjev za jackpot, rekavši u pismu upućenom njemu: “Zahtjev podnositelja peticije za nagradu odbijen je … jer se listić nije potvrdio kao dobitni od strane OLG-ovog sistemaigara kako zahtijevaju propisi OLG-a.”

Cheeks je također rekao da je primio čudan zahtjev od službenika za potraživanja koji mu je navodno rekao: “Hej, ova karta ne vrijedi. Samo je baci u kantu za smeće.”

“Strogo sam ga pogledao. Rekao sam, ‘U kanti za smeće?’ ‘O da, samo ga baci. Nećete biti plaćeni. Tamo je kanta za smeće”, opisao je Cheeks događaj.

Cheeks nije odbacio svoju kartu. Umjesto toga, stavio ju je u sef, obratio se advokatu i tužio Powerball. Ostali optuženici navedeni u Cheeksovoj tužbi uključuju Multi-State Lottery Association i izvođača igara Taoti Enterprises.

U sudskoj izjavi, voditeljica projekta Taoti Brittany Bailey rekla je da je 6. januara 2023. tim kompanije za osiguranje kvalitete provodio testiranje zadatka koji uključuje promjenu vremenskih zona za web stranicu Powerball s koordiniranog univerzalnog vremena na istočno standardno vrijeme.

U 12:09 sati toga dana, Taotijev tim za osiguranje kvalitete slučajno je objavio testne Powerball brojeve na web stranici igre uživo, a ne u razvojnom okruženju koje je oponašalo stranicu, ali nije bilo vidljivo javnosti, prema Baileyju.

Bailey je dodala da testni brojevi nisu brojevi izvučeni za izvlačenje Powerballa 7. januara 2023. Oni također nisu mogli biti izvučeni brojevi jer su netačni brojevi objavljeni 6. januara, dan prije izvlačenja.

Dana 8. januara, netačni brojevi lutrije navedeni su pored stvarnih dobitnih brojeva na web stranici DC Lottery. Nakon što je 9. januara uočio pogrešku, razvojni tim Taotija zabilježio je brojeve, rekla je Bailey.

Unatoč Taotijevim tvrdnjama, Cheeksov advokat Richard Evans rekao je za NBC Washington: “Rekli su da je jedan od njihovih izvođača pogriješio. … Još nisam vidio dokaze koji to potvrđuju.”

Evans je tvrdio da postoji presedan za takvu situaciju. Prošlog novembra lutrija Iowe objavila je pogrešne brojeve Powerballa, navodeći kao razlog “pogrešku u izvještavanju ljudi”. Međutim, lutrija Iowe rekla je da privremeni dobitnici, ljudi koji su imali sporne brojeve, mogu zadržati svoje nagrade, koje se kreću od 4 do 200 dolara.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Upozorenje zbog pojačane opasnosti od požara

Zbog pojačane opasnosti od požara, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore upozorava građane da ne pale …