Viele Euro Geldscheine

Koliko CG će dobiti para: Brisel neće sipati novac uprazno

Radna tijela Evropskog parlamenta (EP) i Evropskog savjeta (ES) već razmatraju predlog fonda za zapadni Balkan, vrijedan šest milijardi eura, a uz to će se, prema informacijama “Vijesti”, baviti i mišljenjem Evropskog revizorskog suda (ECA) koji je predložio bolju kontrolu raspodjele tog novca.

Izvor “Vijesti” iz Brisela rekao je da će se Plan rasta za zapadni Balkan, čiji je novi fond dio, sprovoditi preko uredbe Evropske komisije (EK). Objašnjava da se može očekivati da će uredba u finalnom obliku izgledati onako kako su revizori tražili.

Oni su u mišljenu objavljenom 7. februara ocijenili da predlog fonda (za reforme i rast zapadnog Balkana) treba bolje zaštiti jer je, između ostalog, teško obezbijediti održive reforme, “posebno imajući u vidu slabu administrativnu sposobnost regiona”.

“Obje institucije (EP i ES) uzimaju u obzir ovo mišljenje prilikom razmatranja predloga uredbe, tako da se može očekivati da će u svom finalnom obliku i ona biti drugačija i preciznija u odnosu na prvobitni predlog”, kazao je sagovornik.

Prema podacima sa sajta EP, glasanje na sjednicama nadležnih odbora planirano je početkom marta, a predlog EK o fondu mogao bi se naći na plenarnoj sjednici početkom aprila.

Portparolka EK Ana Pisonero Hernandez, kazala je “Vijestima” da ta institucija pozdravlja mišljenje revizorskog suda o zaštiti fonda.

“Komisija cijeni što Evropski revizorski sud prepoznaje potrebu za rješavanje nedovoljne ekonomske konvergencije između zapadnog Balkana i EU”, navela je.

Ako fond odobre ES i EP, on će, prema riječima Pisonero Hernandez, doprinijeti ekonomskom rastu regiona i “povećanju konvergencije ka prosječnom nivou prihoda država članica EU”.

“Ova finansijska pomoć ima ključan značaj za ubrzanje regionalne ekonomske integracije s jedinstvenim tržištem Unije, ubrzanje socioekonomske konvergencije zapadnog Balkana sa EU, kao i ubrzanje evropske integracije putem podsticanja reformi. Predlog se trenutno razmatra u Savjetu i Parlamentu”, rekla je.

Predlog fonda predstavljen je u novembru prošle godine. Premijer Milojko Spajić rekao je tada da Crna Gora iz fonda treba da dobije 420 miliona eura za četiri godine, dok je nekadašnja ministarka evropskih integracija Gordana Đurović ocijenila da će taj udio biti 400 miliona, od čega 120 miliona za podršku reformama kroz budžet, a 280 miliona za investicije.

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji, kazao je “Vijestima” da je Evropski revizorski sud zamjerio Komisiji što nije izradila analizu efekata predloženog fonda. Navodi da se EK pravda time da je ovo pitanje hitno i da se predlog mora što prije usvojiti kako bi Unija u najkraćem roku podijelila novac državama regiona.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …