Kolašin se suočava s najgorom sezonom ikada: Traže pomoć od države za vještački snijeg

Ove sezone Kolašin nije doživio nijedan dan skijanja, ostavljajući turističke radnike s gorčinom zbog najlošije sezone koju pamte. Nedostatak snijega ozbiljno je uticao na prihode, s posljedicama koje se protežu kroz cijelu turističku privredu. Direktor ,,Skijališta Crne Gore“ Đuro Milošević istakao je za Pobjedu da je promet drastično manji u odnosu na prethodnu godinu, naglašavajući da bi investicija u vještački snijeg bila ključna za budućnost. Iako su se ranije suočavali s problemima u vezi sa davanjem pomoći, očekuju podršku države kako bi prebrodili teškoće.

Kolaps

Milošević ističe da ne samo ,,Skijališta Crne Gore“, već cijeli Kolašin osjeća posljedice ovog kolapsa u turizmu. Vlasnici hotela i privatnih smještaja dijele slično iskustvo gubitaka, s nadom da će buduće zimske sezone biti osigurane s vještačkim snijegom. Očajnički pozivaju na brze akcije i investicije kako bi se izbjegle slične situacije u budućnosti, svjesni da su vještački snijeg i podrška države ključni za opstanak turizma u regiji. Tvrde da bi se na taj način moglo spasiti 80 odsto sezone.

Direktor ,,Skijališta Crne Gore“ naglašava da su u januaru ostvarili samo 18 odsto prometa u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok je za ove dane februara taj postotak tek pet odsto u odnosu na prošlu godinu.

– Ukupni promet za decembar, januar i februar iznosi svega 150.000 eura, dok je prošle godine do 31. marta promet iznosio 1,25 miliona eura, kada je završena zimska sezona. Ove godine ne očekujemo više od 250.000 za cijelu sezonu – kaže Milošević, koji naglašava da se suočavaju s ozbiljnim problemima u funkcionisanju preduzeća te da očekuju pomoć od države, posebno za isplate zarada zaposlenima.

– Postupak Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) je završen u našu koristi za sva prethodna davanja iz perioda ranijih vlada, pa očekujemo pomoć iz budžeta – istakao je Milošević.

On podsjeća da je Agencija u decembru 2020. godine pokrenula postupak u vezi s novčanom pomoći od 250.000 eura, koja je data Skijalištima za pripremu zimske turističke sezone u 2018. godine, da bi potom obuhvatila i ostale godine.

Početkom 2021. AZK je Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma naložila da ne daje pomoć SCG dok se ne okonča ispitni postupak. Međutim, u 2021. godini SCG dobijaju 1,5 miliona. Ustanovljeno je da je pomoć koju je Vlada dodijelila državnom preduzeću ,,Skijališta Crne Gore“ usklađena sa zakonom o kontroli državne pomoći. To je konstatovala Agencija za zaštitu konkurencije koja je završila ispitni postupak u vezi s ovim slučajem.

Milošević tvrdi da bi situacija bila potpuno drugačija da je bilo vještačkog osnježavanja. Naglašava da bi postojanje topova za stvaranje vještačkog snijega omogućilo da se sezona održi koliko-toliko.

– Upoređujući situaciju s drugim skijaškim destinacijama u regionu poput Jahorine, Kopaonika i Zlatibora, primjećujemo da su upravo zahvaljujući vještačkom snijegu imali uspješnu sezonu. Iako nijesu imali prirodni snijeg, uspjeli su produžiti sezonu i privući goste zbog vještačkih staza. I u decembru i januaru smo imali perioda s temperaturama ispod nule koji su omogućavali proizvodnju tehničkog snijega – kaže Milošević i upozorava da problem loše zimske sezone ne pogađa samo ,,Skijališta Crne Gore“ već i cijeli grad.

– Masovno je otkazivanje kako u privatnom smještaju, tako i u hotelima. Restorani, kafići, svi su ostali bez prihoda. Totalni je kolaps turističke privrede Kolašina – kazao je Milošević. 

Poručuje da sljedeću zimu ne smijemo čekati bez topova za vještački snijeg.

– Prošle godine je počeo postupak. Javna nabavka je završena i trebalo je da se krene sa radovima, međutim bilo je problema sa mještanima, tako da očekujem da će nadležni riješiti taj problem i da će se krenuti u prvu fazu vodosnabdijevanja, tj. dovođenja vode do skijališta. Vodovod i Opština Kolašin rade projektni zadatak preko Uprave za kapitalne projekte – kaže Milošević nadajući se okončanju ovog projekta.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Đokaju 40 godina zatvora za ubistvo Šejle Bakije, Lješković: Uložićemo žalbu

Podgorica, (Media Biro) Ilir Đokaj osuđen je prvostepeno pred Višim sudom u Podgorici na 40 …