Vlada spaja preduzeće “Održavanje željezničkih voznih sredstava” sa ŽPCG

Vlada je donijela odluku o pripajanju privrednog društva “Održavanje željezničkih voznih sredstava” Podgorica privrednom društvu “Željeznički prevoz Crne Gore”.

Ovo je odlučeno na juče održanoj sjednici Vlade, a zaduženo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da sprovede neophodne aktivnosti sa ciljem pripajanja ova dva privredna društva.

– Vlada je dala saglasnost na korišćenje tekuće budžetske rezerve do iznosa od najviše 1,7 milona eura za namjenu uvećanja kapitala države u društvima sa propratnim troškovima eventualnog angažmana finansijskog konsultanta i drugih troškova vezanih za sprovođenje ove transakcije – navedeno je u saopštenju.

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović najavio je ranije smjenu borda direktora Željezničkog prevoza (ŽPCG). On je nakon sastanka sa menadžmentom ovog privrednog društva kazao da će novi bord preispitati odgovornost izvršne direktorice.

Radulović je poručio i da će u februaru potpisati ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za kupovinu tri nova voza.

– Zakazaću vanrednu sjednicu Skupštine akcionara i predstavnici državnog kapitala biće razriješeni. Ja bih čak razriješio i predstavnike manjinskog kapitala, ali nemam tu zakonsku mogućnost. Kad dođe novi bord direktora, oni će preispitati odgovornost izvršne direktorice – rekao je Radulović novinarima nakon sastanka, prenosi portal Javnog servisa.

On je dodao da ima mnogo problema, te da kreću u njihovo rješavanje.

Na pitanje ima li prekobrojnih radnika i kako će se taj problem riješiti, Radulović je odgovorio da će se napraviti blagi socijalni program.

– U skladu sa kolektivnim ugovorom, za ljude koji su pred penzijom, godinu, dvije do pet, napravićemo neki blagi socijalni program ako hoće da idu u penziju ranije, tako da će da će imati tu mogućnost – objasnio je Radulović.

Analiza Ekonomskog fakulteta, kako je kazao Radulović, pokazala je da se stečaj jedino može izbjeći spajanjem te dvije firme.

On je poručio i da će provjeriti kako je mandžement ŽPCG do sada trošio novac firme.

– Imaćemo jednu sveohvatnu analizu u narednom periodu, sve treba da se preispita. Mora neko da se pozabavi željezničkim sektorom u Crnoj Gori. Nažalost, i meni je mnogo žao, godinama se niko nije bavio ovim sektorom. Tu sam da riješim izazove – rekao je Radulović.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Otkriće misterioznog grada pod vodom šokiralo naučnike: Ovo bi moglo promijeniti ljudsku istoriju

Nađeni ostaci drevne civilizacije u zaljevu Khambhat, koji leži dužinom zapadne obale Indije, predstavljaju senzacionalno …