Štrajk prosvjetara počinje u ponedjeljak

Sindikat prosvjete donio je odluku o organizovanju štrajka od ponedjeljka 19. februara, saopštio je predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

– U štrajk stupa većina škola u Crnoj Gori, kazao je on.

Odluka je uslijedila nakon što je GO SPCG odlučio da 19. februara počne štrajk u prosvjeti, prema ranije utvrđenom minimumu procesa rada, koji podrazumijeva da nastavnici neće držati nastavu, ali će četiri sata dolaziti na posao i obavljati druge aktivnosti.

Potpredsjednik Sindikata Jovan Drašković je kazao da je za štrajk krivo Ministarstvo finansija koje je jednostrano prekršili odluku o povećanju koeficijenta iz Kolektivnog ugovora. Drašković je najavio i sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvjete nauke i inovacija, da bi se došlo do dogovora.

Slavka Bošković, potpredsjednica Sindikata prosvjete, pozvala je roditelje da imaju razumijevanje za prosvjetne radnike.

Prosvjetni radnici u Pljevljima su na molbu GO Sindikata prosvjete odustali da prve nedjelje štrajkaju glađu, kazao je Drašković odgovarajući na pitanje novinara Portala Dana.

Ministarstvo prosvjete i finansija predložilo je ranije povećanje plata u prosvjeti za najmanje 15 odsto neto do kraja trećeg kvartala ove godine. Ta ponuda je uslijedila nakon što je vlada saopštavala da će prosvjeta dobiti veće plate kada i ostali građani Crne Gore kroz program “Evropa sad 2” krajem godine. Sindikat je u nove pregovore ušao sa zahtjevom za povećanje plata od 21 odsto u roku koji su navodili iz Vlade, te da ne bi tražili retroaktivnu isplatu.

DAN

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …