Spajić: Članstvo Crne Gore u NATO-u 2020. godine podržavalo pet odsto Srba u CG, a da je danas to “skoro pola – pola”

Premijer Milojko Spajić je rekao da je članstvo Crne Gore u NATO-u 2020. godine podržavalo pet odsto Srba u Crnoj Gori, a da je danas to “skoro pola – pola”.

Razlog za to je smanjenje polarizacije u društvu i fokusiranje na “zajedničke stvari koje nas guraju naprijed”, kazao je Spajić, koji je govorio u sali Centra za evropsku politiku (EPC) u Briselu, gdje je održao politički brifing na temu: „Nova vlada, novi izgledi? Oživljavanje nastojanja Crne Gore za pristupanje EU”.

“Crna Gora je morala da postane veoma inkluzivna i otvorena prema svim identitetskim grupama, načinu na koji se izražavaju… Ali, uz crvenu liniju. Morate poštovati njihove običaje, nasljeđe, način na koji gledaju na svijet… Morate biti blagi i pokušati naći kopromis. Ali, u isto vrijeme, morate biti grubi, kada govorimo o unutrašnjoj politici, jer je važno da imamo unutaršnju koheziju”, rekao je premijer.

Ocijenio je da je Crna Gora skromna. “Ne možemo promijeniti Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, ali možemo predvoditi primjerom – prvo promjeni sebe, uradi domaći i budi uspješan… Onda će to EU, nadamo se, prepoznati i ubrzati naš evropski put. Time bi se poslala snažna poruka i drugima.”

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Otkriće misterioznog grada pod vodom šokiralo naučnike: Ovo bi moglo promijeniti ljudsku istoriju

Nađeni ostaci drevne civilizacije u zaljevu Khambhat, koji leži dužinom zapadne obale Indije, predstavljaju senzacionalno …