Dogovor preduzeća Glavnog grada: Deponija od transfera Čistoći dobiće 100.000

Dug preduzeća Čistoća prema Deponiji narastao je za više od milion eura, saopštio je Andrija Klikovac, šef kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada. Klikovac ukazuje da je 30. juna prošle godine dug Čistoće prema Deponiji iznosio 634.292 eura, da bi na 10. februar, kako tvrdi, on iznosio 1.648.594 eura.

– Iako je prije političkih promjena nekadašnja opozicija na čelu sa sadašnjim zamjenikom gradonačelnika Lukom Rakčevićem često obećavala da će umanjiti dugove preduzeća Čistoća, imenovanjem novog menadžementa i protekom svega šest mjeseci potvrdili su svoju menadžersku nesposobnost i uvećali dug preduzeća Čistoća prema Deponiji za više od 1.000.000 eura. Stanje duga na 30. jun 2023. godine kada je direktor Denis Hot preuzeo upravljanje preduzećem iznosilo je 634.292 eura, dok na dan 10. februar 2024. godine dug iznosi rekordnih 1.648.594 eura – navodi Klikovac.

On tvrdi da je Deponija upozorila direktora Hota da će ukoliko se obaveze ne izmire blokirati žiro-račun preduzeća ili je opcija potpisivanje cesije na potraživanje koje ima Čistoća od Glavnog grada na iznos ne manji od 150.000 eura.

Ukoliko dođe do cesije novac iz budžeta građana neće biti usmjeravan za poboljšanje usluga preduzeća Čistoća, za šta je i predviđen, već će biti usmjeren za pokrivanje finansijske katastrofe i šminkanje bilansa ovog preduzeća. Pozivam Denisa Hota da što hitnije podnese ostavku i spasi preduzeće finansijskog kolapsa i potpunog nefunkcionisanja osnovne djelatnosti preduzeća – zaključio je Klikovac.

Usluge Čistoće i Deponije plaćaju se preko istog računa. Preduzeće koje skuplja otpad trebalo bi da preusmjeri naplatu za deponovanje.

Direktor Deponije Aleksandar Božović kaže da će danas potpisati cesiju na 100.000 eura. To znači, kako je naveo, da će Glavni grad Deponiji od transfera za namijenjenog za obavljanje javne funkcije Čistoće, koji iznosi 156.000, prenositi 100.000 eura.

– Na dan 31. januar dug Čistoće prema Deponiji je oko 1.630.000 eura i potpisujemo cesiju za otplatu duga do tog datuma. Cesija se odnosi na dio javne funkcije koja će biti nama usmjerena u iznosu od 100.000 eura mjesečno, dok se ne steknu uslovi da plaćaju i tekuće račune. Imali smo sastanak sa Čistoćom jer imamo usku saradnju gdje se posmatramo kao jedno privredno društvo. Tema je bila buduće funkcionisanje, način šta možemo da unaprijedimo, ali i izmirivanje zaostalih potraživanja – kaže Božović.

Proces rada se ne obustavlja, kaže Božović.

– Rekao sam da je Čistoća poslednje preduzeće koje bi blokirali, a ako se desi da mi budemo blokirani za „španski kredit“ da ćemo potegnuti i mi mjere prinudne naplate – kaže Božović.

Pomoćnik direktora Čistoće Vojin Katnić rekao je da je dug ovog preduzeća na 12. februar 1.826.924 eura. Katnić objašnjava da je povišica plata na osnovu Granskog kolektivnog ugovora i presude u naslijeđenim predmetima dovela do složene situacije.

– U novembru i decembru prošle i januaru ove godine po osnovu obaveza koje su proizašle iz kolektivnog ugovora uvećanje za zarade za ova tri mjeseca su iznosile 542.527 eura. U istom intervalu po okončanim sudskim presudama zbog manje isplaćenog prevoza sa računa je isplaćeno 357.787 eura. Za isti period po okončanim presudama na ime ujeda pasa lutalica građanima je isplaćeno 23.724 eura. To je cirka 930.000 eura. Treba uzeti u obzir da moramo da servisiramo i dio dobavljača od vitalnog značaja za funkcionisanje tehničkog sektora, da regulišemo obaveze za gorivo i rezervne djelove – objašnjava Katnić.

DAN

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …