Institut Igalo pred stečajem, hitno se mora naći izlaz da se izbjegne taj scenario

Institut “Dr Simo Milošević” u Igalu se nalazi u teško situaciji i pred stečajem je zbog čega je potrebne kratkoročne mjere, kojima se odlaže ili eliminiše najgori scenario, kao i strateške mjere – “spašavanje i restrukturiranje” po modelu koji predlaže Agencija za zaštitu konkurencije kojima se Institut vraća na poziciju koja mu obezbjeđuje dugoročnu profitabilnost i konkurentnost na domaćem i inostranom tržištu.

Ovo je saopšteno nakon prvog sastanka Komsije za rješavanje statusa Instituta.

“Prvi sastanak Komisije u proširenom sastavu protekao je u razmatranju konsolidovanog izvještaja menedžmenta o poslovanju Instituta u prethodnih 5 godina, s posebnim akcentom na finansijskim parametrima poslovanja i strukturi dugovanja, raspoloživim resursima, analizi rizika koji ugrožavaju opstanak Instituta, kao i analizi mogućnosti koje obezbjeđuju opstanak Instituta. Konstatovano je da je pred Komisijom ozbiljan izazov imajući u vidu da država kao većinski vlasnik nije ni u zakonskoj ni u finansijskoj mogućnosti da nastupi kao povjerilac koji će preuzeti sva dugovanja na sebe, uprkos činjenici da je upravo država svojim višegodišnjim nesavjesnim i neodgovornim odnosom gurala Institut do ivice ambisa i stečaja, od kojeg ga sada dijele dani ili mjeseci.

Komisija otvorila za raspravu o nizu potencijalnih modaliteta za rješavanje statusa Instituta – od klasičnog modela dodjele državne pomoći, preko promjene vlasničke strukture, dokapitalizacije, povećanja cijena usluga za domaće stanovništvo i njihovog usklađivanja sa tržišnim cijenama koje važe za inostrane korisnike usluga, prodaje imovine i otvaranja novih tržišta sa zaključkom da nijedan od ovih modela sam za sebe ne rješava akutni problem u kojem se Institut trenutno nalazi. Imajući u vidu sva zakonska ograničenja u pogledu dodjele državne pomoći, sa posebnom pažnjom se razgovaralo o dugu prema najvećem povjeriocu – srbijanskoj Jugobanci i dodatnom usložnjavanju situacije nakon pravosnažnih odluka o potraživanjima zaposlenih, čime ukupna dugovanja Instituta premašuju 20 miliona.. “, saopšteno je nakon sjednice.

Dalje se navodi da ako se prevaziđe tekuća nelikvidnost i izbjegne najgori scenario, postoje realne šanse da država i menadžment, preuzme inicijativu u izradi održive i uspješne strategije poslovanja i da valorizuje sve resurse Instituta kao jedinstvene i međunarodno prepoznate ustanove u oblasti medicinskog turizma.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Mujović: U CEDIS-u ne cvjetaju ruže, Čađenović došao na gotovu štetu

Sjednica Skupštine je u toku, a na dnevnom redu su poslanička pitanja. Ministar energetike i …