Broj presuda za pranje novca još nizak

Crna Gora je podložna nezakonitim finansijskim tokovima (IFF), uglavnom zbog svoje pozicije tranzitne rute za trgovinu ilegalnom robom i ljudima između Azije i Zapadne Evrope, ukazali su iz Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC).

U izvještaju Gi-TOC navodi se da, po pitanju finansijskog kriminala, Crna Gora ima nizak rezultat otpornosti sa ocjenom 4,75, a to je drugi najniži u regionu.

Dodaje se da finansijski zločini čine Crnu Goru jednim od najizazovnijih kriminalnih tržišta, sa ocjenom 6,0.

“Crna Gora je podložna nezakonitim finansijskim tokovima (IFF), uglavnom zbog svoje uloge tranzitne rute za trgovinu ilegalnom robom i ljudima između Azije i Zapadne Evrope. Glavne komponente koje doprinose IFF-ovima u Crnoj Gori su povećana korupcija i zloupotreba vlasti, što je priznala i Vlada. Sukob u Ukrajini doveo je do porasta IFF-a u Crnoj Gori, prvenstveno izazvanog značajnim prilivom neprijavljenog novca iz Rusije i Ukrajine. Novac koji teče iz Crne Gore obično se nalazi na računima u poreskim rajevima i jurisdikcijama sa blažim propisima”, navodi se u dokumentu Globalne inicijative.

Kako se podsjeća, Crna Gora je, po globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu, na drugom mjestu na Zapadnom Balkanu, odmah iza Srbije. Prema podacima Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, naša država je dobila ocjenu 5,90, što je iznad regionalnog prosjeka od 5,60.

Ocjenjuje se i da se Crna Gora bori sa sistemskim institucionalnim nedostacima u rješavanju IFF-a, kao što je, podsjećaju, primijetila Evropska komisija u svom izvještaju.

“Dok rezultati Crne Gore u istragama IFF-a pokazuju poboljšanje, broj sudskih odluka o pranju novca je i dalje primjetno nizak, sa samo dvije presude zasnovane na sporazumima o priznanju krivice zabilježene 2021. i 2022. godini. Crnoj Gori nedostaje uvid u kriptovalute i trgovinu koju omogućava blokčejn tehnologije”, piše u izvještaju.

Globalna inicijativa kao ključne izazove ističe da se Crna Gora suočava sa široko rasprostranjenom korupcijom, zloupotrebom moći i pranjem novca zasnovanom na trgovini, ometajući investicije.

“Sistem krivičnog pravosuđa ima kritične slabosti, posebno u rješavanju slučajeva organizovanog kriminala i finansijskih istraga. Finansijski sektor i pravosuđe nemaju adekvatan kapacitet da otkriju IFF, posebno u oblasti kriptovaluta. Nastavak postojanja šeme zlatnog pasoša, programa ekonomskog državljanstva, predstavlja rizik od pranja novca i korupcije, i nastavlja se uprkos preporukama za njegovo ukidanje”, ističe se.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …