NAJMOĆNIJI ČOVJEK U CRNOJ GORI (1): Glavni specijalni tužilac koga strane diplomate vide kao budućeg predsjednika ili premijera

Portal BiznisCG, sada već tradicionalno, objaviće u nastavcima novu listu 50 najuticajnijih ljudi u Crnoj Gori po metodologiji koju koriste Ekonomist, Forbs i Tajm.

Zbog velikog uticaja koju stranci imaju na političke i ekonomske tokove u Crnoj Gori, na listi će se, prvi put, osim crnogorskih državljana, naći i veoma uticajni stranci koji privremeno borave u našoj zemlji.

Lista će, prema savjetima stranih partnera, biti metodološki objašnjena u smislu ko donosi odluke u Crnoj Gori i koji su neformalni centri moći koji će biti dio liste, uključujući kontroverzne biznismene i tajna društva.

1.Vladimir NOVOVIĆ, glavni specijalni tužilac

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović je ubjedljivo najuticajniji čovjek u Crnoj Gori.

On je, prema ocjenama brojnih analitičara, najsvjetlija tačka na crnogorskom nebu u političko-bezbjednosnom cirkusu nastalom zbog borbe oko prevlasti nad bezbjednosnim sektorom.

Novović je na čelu SDT-a koji se beskompromisno bori protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori. Time je stekao velike simpatije domaće javnosti ali i zapadnih diplomatskih krugova.

Godinama nazad je u pravosuđu i bio je uključen u brojne najozbiljnije predmete, od korupcije na najvišem nivou, djelovanja narko-klanova do presuda za svirepa ubistva.

Najuticajniji čovjek u Crnoj Gori je zbog toga što je odbio sve političke pritiske, hapsio funkcionere vlasti i opozicije i u njegovim fiokama se nalaze predmeti koji mogu presudno uticati na političku arhitekturu u narednoj deceniji.

Ambasadori Kvinte imaju najviše povjerenja u njega i opridijelili su mu milionsku pomoć za opremanje Specijalnog policijskog odjeljenja i SDT-a.

Nakon usvajanja novog zakona o specijalnom tužilaštvu (koji je u pripremi), po kome će Novović moći samostalno da određuje specijalne tužioce za svoje saradnike, moć Novovića biće još veća. Time će se Novović osloboditi pojedinih aktuelnih saradnika sa kojima nije u najboljim odnosima.

Dobitnik je vrijedne godišnje nagrade američkog Stejt dipartmenta za borbu protiv korupcije. Nije tajna da bi ga zapadni zvaničnici, u budućnosti, rado vidjeli kao šefa države ili premijera.

Što znači da je pred Novovića blistava karijera.

Predrag ZEČEVIĆ

KOMPLETNA LISTA

Provjerite slična mjesta

Ukrajinci i Rusi odlaze, Budva prazna

Uprkos opštem porastu interesovanja turista za Crnu Goru, Budva se ove godine suočava s izazovima …