Održana konferencija CEFTA Week 2023 pod nazivom „e-CEFTA: klikni, poveži se i trguj”

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, g-din Nik Gjeloshaj, otvorio je, 7. decembra 2023. godine, u Podgorici, završnu CEFTA Week Konferenciju pod nazivom „eCEFTA: Klikni, poveži se i trguj“. Tokom svog uvodnog izlaganja, potpredsjednik Gjeloshaj je naglasio da saradnja u okviru CEFTA-e nije samo mehanizam za snažniju regionalnu ekonomsku integraciju, već i priprema za jedinstveno tržište Evropske unije. Takođe, potpredsjednik Gjeloshaj je istakao važnost Plana rasta za Zapadni Balkan, kao zajedničkog okvira podrške EU od krucijalne važnosti za podsticanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu kroz implementaciju važnih ekonomskih reformi.

foto


Uz prisustvo partnera iz Evropske komisije, CEFTA Sekretarijata, predstavnika CEFTA strana, kao i brojnih regionalnih i međunarodnih organizacija, potpredsjednik Gjeloshaj je prezentovao ključne rezultate predsjedavanja Crne Gore CEFTA-om tokom 2023. godine. Tokom predsjedavanja Crne Gore, kroz 6 Radnih programa i 7 Radnih tijela CEFTA-e, implementirano je više od 140 projektnih aktivnosti, što je rezultiralo finalizacijom važnih odluka na ekspertskom nivou, koje se odnose na profesionalne kvalifikacije, upravljanje rizikom i zaštitu prava intelektualne svojine.

Na panelu, potpredsjednik Gjeloshaj je o ključnim izazovima u regionalnoj trgovinskoj saradnji razgovarao sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije, g-dinom Tomislavom Momirovićem, a ocijenjeno je da jedino zajedničkim hrabrim odlukama i čvrstom posvećenošću procesu regionalne ekonomske integracije možemo ostvariti punu valorizaciju privrednih potencijala regiona i približavanje jedinstvenom EU tržištu. Zajednički je potvrđeno da Plan rasta za Zapadni Balkan daje mogućnost ubrzanog pristupa jedinstvenom evropskom tržištu, a da je zajedničko regionalno tržište pokretač dublje regionalne ekonomske integracije i veoma važan korak ka jedinstvenom tržištu Evropske unije.

foto

Tokom završnog panela CEFTA Konferencije, pod nazivom “Od Crne Gore do Srbije – pregled 2023. godine i ciljevi za 2024. godinu”, potpredsjednik Gjeloshaj je ministru Momiroviću zvanično predao predsjedavanje CEFTA-om za 2024. godinu, uz obostrana očekivanja za dalje uspjehe i snažniju regionalnu ekonomsku integraciju i intenziviranje trgovinske saradnje u korist privrede i poboljšanja životnog standarda građana.

Provjerite slična mjesta

Dostavljene dopunjene ponude za Željezaru

Sve tri kompanije koje su se prijavile na međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup …